Billy McFarland

Livet i fengsel etter skandalefestivalen

Fyre Festival-svindleren Billy McFarland fikk hard smekk etter podkastintervju.

FORRETNINGSPARTNERE: Rapper Ja Rule og Billy McFarland jobbet tett sammen om gjennomføringen av Fyre Festival. Ja Rule er i ettertid frikjent for ansvar. Foto: Netflix
FORRETNINGSPARTNERE: Rapper Ja Rule og Billy McFarland jobbet tett sammen om gjennomføringen av Fyre Festival. Ja Rule er i ettertid frikjent for ansvar. Foto: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den berømte bedrageren Billy McFarland (29) ble dømt skyldig i svindel tilbake i 2018, og soner en dom på seks års fengsel. Forrige uke kom partene til enighet i et massesøksmål mot ham, hvor over 200 personer som kjøpte billetter til Fyre Festival får rundt 60 000 kroner hver i erstatning, skriver The New York Times.

Amerikaneren McFarland arrangerte Fyre Festival på Bahamas i 2017. En skandale av en kulturbegivenhet som svindlet tusenvis av billettkjøpere, leverandører, investorer og lokalbefolkning for millioner av dollar.

Partykollapsen er møysommelig omtalt av internasjonal presse og udødeliggjort gjennom Netflix-dokumentaren «Fyre» og Hulu-konkurrenten «Fyre Fraud».

Ute av isolasjon

Ifølge Insider viser oppdatert informasjon fra The Bureau of Prisons at McFarland nylig ble overført fra Ohio til et statlig fengsel i Oklahoma City, etter å ha sonet et halvt år i isolasjon. Han skal dermed være ferdig med den lange perioden med straffetiltak, vedtatt i oktober 2020, hvor han sonet store deler av døgnet uten kontakt med andre medfanger.

SKANDALE: Fyre-festivalen blir stående som et symptom på vår tids aller verste tilbøyeligheter, skriver Dagbladets anmelder. Nå er Netflix-dokumentaren om den skandaløse musikkfestivalen her. Video: Netflix Vis mer

I USA er det utstrakt bruk av isolasjon i fengsel, til tross for at mer enn 15 døgn isolasjonssoning i strekk regnes som tortur, ifølge FN.

Det var deltakelsen i podkasten «Dumpster Fyre», lansert høsten 2020, som ga ham store problemer med fengselsmyndighetene, ifølge The Chicago Tribune.

McFarland lot seg intervjue over telefon til podkasten, noe myndighetene mente var et brudd på reglementet til fengselet. Han ble først straffet med 90 dager i isolasjon, før tida altså ble utvidet til et halvt år.

Skylder penger

I «Dumpster Fyre» deler seriebedrageren blant annet innsideberetninger fra Fyre Festival-tida og snakker åpent om hvorfor det gikk fullstendig galt. Eventuelle inntekter fra podkasten går til å betale den massive gjelden han har opparbeidet seg, ifølge The Chicago Tribune.

McFarland skylder nå 26 millioner dollar i erstatning til en lang rekke investorer og ofre, og bruker tida bak murene på prosjekter han håper kan hjelpe ham med å betale ned gjelda.

Før podkastsatsingen har han annonsert at han jobber med ei bok kalt «Promythus: The God of Fyre», som skal være inspirert av «Wolf of Wall Street»-memoarene til børsmanipulatoren Jordan Belfort.

Han sørger også for at offentligheten ikke glemmer ham ved å få publisert bilder fra fengselsoppholdet på Instagram, hvor McFarland poserer sammen med medfanger.

Dette skjedde

I 2017 lå «Fyre Festival» an til å bli årets mest glamorøse begivenhet. «Det nye Coachella», ble festivalen kalt. McFarland og medarrangør og rapper Ja Rule (Jeffrey Bruce Atkins) lovet rikinggjester gourmetmat, stjerneartister og luksuriøse innkvarteringer på Bahamas-øya Great Exuma, mot billetter til flere tusen dollar.

Norske Matoma var en av artistene som opprinnelig skulle opptre på festivalen sammen med Ja Rule.

Slik ble det imidlertid ikke. Stjerneartistene trakk seg i siste liten, villaene var intet annet enn våte telt, og gourmetmåltidet besto av brødskiver med vassen ost på toppen. I løpet av kort tid kunne hele verden følge arrangementet falle totalt sammen via sosiale medier.

På øya ble det amper stemning etter som mat, vann og soveplass ble en mangelvare for de tilreisende, og festivalen ble sammenliknet med overlevelsesfilmene «The Hunger Games».

Flyktet fra øya

McFarland flyktet til slutt fra rasende gjester på festivaløya da skandalen var et faktum. Han ble seinere hentet av FBI i sitt eget hjem, erklærte seg skyldig og ble dømt til seks år i fengsel i oktober 2018, samt å betale 26 millioner dollar i erstatning. Han ble også dømt for å selge falske billetter til MET-gallaen mens var ute på kausjon.

Historien om McFarlands luftslott er nådeløst fortalt i Netflix-dokumentaren «Fyre», som fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder.

«Fyre var et dødsdømt forfengelighetsprosjekt som eskalerte fullstendig ut av kontroll, laget av, for og med idioter som representerer det verste av influencer-kultur, ukontrollert kapitalisme og hedonistisk guttastemning i uskjønn forening.», skrev Dagbladets anmelder Christopher Pahle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer