DEBATT

Iskanten

Livet i iskanten trenger beskyttelse

Den dårlige nyheten om regjeringens foreslåtte iskantgrense, er at streken er trukket altfor langt nord. Den gode nyheten er gjennomslaget for at det ikke skal drives oljevirksomhet nord for grensa.

TA STILLING: Noen av verdens største banker som Wells Fargo, JPMorgan Chase og Goldman Sachs har allerede tatt stilling – de vil ikke lenger finansiere oljeboring i Arktis. Nå er det Stortingets tur til å tenke på samme måten, skriver innsenderen. Bilde fra regjeringens pressekonferanse om iskanten 24. april.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TA STILLING: Noen av verdens største banker som Wells Fargo, JPMorgan Chase og Goldman Sachs har allerede tatt stilling – de vil ikke lenger finansiere oljeboring i Arktis. Nå er det Stortingets tur til å tenke på samme måten, skriver innsenderen. Bilde fra regjeringens pressekonferanse om iskanten 24. april. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Karoline Andaur
Karoline Andaur Vis mer

I forvaltningen av havområdene opp mot iskanten er det dessverre tradisjon for å lytte lite til forskere som kan noe om den levende naturen.

Regjeringens forslag til avgrensing av iskantsonen utelater nesten 100.000 kvadratkilometer med hav hvor forskerne sier at livet er preget av isen. Stortinget bør la forskning være forskning, og politikk være politikk. Iskantsonen er så stor som forskerne sier at den er, og det må Stortinget legge til grunn i behandlingen av regjeringens forslag.

Men det er ikke nok å trekke en strek på kartet, og siden fortsette som før. Forskerne vet ikke bare noe om hvor naturen befinner seg. De vet også noe om hva den tåler.

En av de tingene livet i iskantsonen virkelig ikke tåler, er oljesøl. Derfor har miljøfaglige institusjoner stadig advart mot å dele ut oljelisenser i det området hvor livet er preget av is. Men i dette spørsmålet har forvaltningen valgt å forholde seg til uttalelsene fra miljøfaglige institusjoner omtrent som om de var leserbrev fra miljøorganisasjoner. Derfor er det i dag åtte aktive letelisenser i dette området. De burde ikke vært der, og det bør definitivt ikke bli flere.

Heldigvis har Stortinget nå en god anledning til å trekke en tydelig nordgrense for oljevirksomhet. Forslaget fra regjeringen inneholder nemlig en etterlengtet klargjøring av at det må trekkes en tydelig og forpliktende grense for olje. Nord for grensa skal det ganske enkelt ikke bores etter olje.

Prinsippet er godt, selv om streken går for langt nord. Flere tenker nå på samme måten. Dyre investeringer i olje nå, hviler på forventninger om høye oljepriser veldig langt fram i tid. Men lenge før eventuell olje fra iskantsonen kan være klar for markedene, skal utslippene kraftig ned. Da er sårbare naturområder et naturlig sted å trekke grensen.

Noen av verdens største banker som Wells Fargo, JPMorgan Chase og Goldman Sachs har allerede tatt stilling – de vil ikke lenger finansiere oljeboring i Arktis.

Nå er det Stortingets tur til å tenke på samme måten. Livet i iskantsonen trenger beskyttelse, ikke olje.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer