NAIV STREK: Delisle tegner det dagligdagse naivistisk, men de større oversiktsbildene realistisk. Her fra det «overraskende velutviklede» Ramallah. Illustrasjon: Guy Delisle
NAIV STREK: Delisle tegner det dagligdagse naivistisk, men de større oversiktsbildene realistisk. Her fra det «overraskende velutviklede» Ramallah. Illustrasjon: Guy DelisleVis mer

Livet i konfliktsonen er mer sammensatt enn vi tenker

Guy Delisle viser oss hverdagens kompromisser i Jerusalem.

ANMELDELSE: Fransk-kanadiske Guy Delisle er en stor stjerne på den internasjonale tegneseriehimmelen. Han var en av dem som gjorde journalistiske tegneserier til en hipp sjanger med sine bøker fra Nord Korea (Pyongyang) og Burma (Burma Chronicles). Med «Opptegnelser fra Jerusalem» har han på mange måter satt kronen på verket.

Familien flytter Den over tre hundre sider lange boka, noe som er Tolstoj-tjukk i tegneseriesammenheng, ble tildelt prisen for beste tegneserie i Angôuleme i 2012. En av verdens viktigste tegneseriefestivaler og priser. Det er på ingen måter ufortjent.

Livet i konfliktsonen er mer sammensatt enn vi tenker

I «Opptegnelser fra Jerusalem» følger Delisle oppskriften fra mange av sine foregående bøker: han kommer til ukjent land, forsøker å tilpasse seg, og skildrer i jordfargete, duse tegninger hvordan det går.

Familien bor i Jerusalem i et år fordi kona jobber for Leger uten grenser. Med to barn blir dermed Delisles liv deretter. Han strever like mye med å finne passende lekeplasser til barna som en reisevei inn til Gazas innmurede byer.
Stående applaus Familien ønsker å være politisk korrekt - eller heller, politisk nøytrale - noe som viser seg å være umulig i det hellige land, hvor muslimer gjerne handler i de jødiske boplassenes vestlige supermarkeder, som de jo selv mener de må boikotte.

Det er dette som er så bra: Guy Delisle viser i rutene at konfliktsoner er uhyre mye mer sammensatt enn det vi utenforstående liker å tenke. Det er ikke noe svart-hvitt her, det er kompromisser hver dag.

Delisle tegner det dagligdagse naivistisk, men de større oversiktsbildene realistisk. Det gir boka humoristiske utpuster, samtidig som han gir plass til alt det tragiske og presserende i regionen. Selv om «Pyongyang» fortsatt er min personlige favoritt, håper jeg at «Opptegnelser fra Jerusalem» gir Delisle den sjangeroverskridende og stående applausen han så utvilsomt fortjener.

NORGESVENN: Delisle gjør et lite stopp i Stavanger for en tegneseriekonferanse i boka. Det regner. Illustrasjon: Guy Delisle
NORGESVENN: Delisle gjør et lite stopp i Stavanger for en tegneseriekonferanse i boka. Det regner. Illustrasjon: Guy Delisle Vis mer
SELVPORTRETT: Liten mann i et stort landskap. Illustrasjon: Guy Delisle.
SELVPORTRETT: Liten mann i et stort landskap. Illustrasjon: Guy Delisle. Vis mer