Livet krakelerer

Sitatvennlig godbit om antihelter, forbrytelse og straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Så omstendelig han var ... ødeleggende alt som var av poeng med en veldig flora av ubetydeligheter og detaljer (...) i slike mengder at det var vanskelig, for ikke å si umulig, å forstå hvor i all verden det var han ville.» Dette er en beskrivelse av hovedpersonen i Stig Sæterbakkens «Besøket». Ironisk nok (og sikkert bevisst fra forfatterens side) er det òg en dekkende beskrivelse av romanen selv. For «Besøket» er en nokså fomlete bok å lese seg inn i.

Får sjokk

Boka handler om advokat Winther som får besøk av sin forhutlete ungdomsvenn Gunnar. De to var engang med i Anarkistisk Elevunion, og Gunnar spiller en kassett fra den gang. Winther får høre sin egen stemme og får sjokk. «en sped røst (...) planlagt og innstudert. (...) Uten evne til å legge beslag på annen oppmerksomhet enn den som allerede fantes.» Winther får sjokk, og boka handler om hvordan hans selvfornøyde tilværelse krakelerer. Stilistisk synes Sæterbakken så influert av Thomas Bernhard, at det i begynnelsen av «Besøket» virker hemmende på lesningen. Her er uendelige setninger med innskutte forbehold, arkaiske vendinger, begrep som «åndsutfoldelsers begeistring» eller kursivert ironisering over ethvert forsøk på å være sosial («en av gutta»). Men etter hvert nærmer Sæterbakken seg selv, i denne boka som blant annet tar opp såkalte moralske dilemmaer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer