Livet mellom morgen og kveld

Jon Fosses nye roman er en roman uten punktum. Og en roman uten punktum inviterer, eller nærmest tvinger, leseren til å lese på innpust, fortløpende og uten stans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tar du den utfordringen, byr «Morgon og kveld» på en god og nærmest bisarr leseopplevelse.

Fosse er et forfatterunikum med en sjelden stemme. I «Morgon og kveld» lyder den gjennom en tredjepersons forteller, som forteller historien om Johannes. Den er enkel og uten de store høydepunktene. Han blir født inn i en fiskerfamilie, blir selv fisker, gifter seg og får mange barn. Etter et langt liv sovner han stille inn som enkemann hjemme i senga si. Det er ikke plotet som er det mest interessante. Fosse hadde ikke vært Fosse om ikke formen formidlet substansen i romanprosjektet.

Siste dag

«Morgon og kveld» består av to deler. I del I, som utgjør en sjettedel av boka, hentes gamle jordmor Anna fordi Marta skal føde. Ektemannen Olai venter i spenning på barnet. Til verden kommer en velskapt gutt, Johannes. Mellom del I og II har det gått en mannsalder. I den andre delen er synsvinkelen lagt til Johannes.

Vi følger ham en hel dag gjennom trivielle rutiner, kaffekoppen og rullingsen, småprat med kameraten Peter. Men alt er forandret denne dagen.

Fra tidlig morgen til seint på kveld undrer Johannes seg over hvor fremmed alt er. Kroppen er sprekere, røyksuget mindre, og tingene fjernere. Gradvis avdekkes en noe absurd situasjon; Johannes er død. Som et gjenferd vandrer Johannes gjennom sin siste dag på jorda. Hans avdøde venn Peter (St. Peter) har kommet for å hente ham til «stedet bortenfor».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer