- Livet mitt er egentlig ganske tragisk

Han gikk fra å være et av norsk musikks største talenter, til å drukne i sprit og gjeld. Nå er Vidar Busk (40) tilbake.

TILBAKE: Vidar Busk ble årets artist under Spellemannprisen i 1998, men har rotet like mye som han har imponert publikum og kritikere. Nå har han ryddet opp i livet sitt, og har han tre albumprosjekter på gang.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILBAKE: Vidar Busk ble årets artist under Spellemannprisen i 1998, men har rotet like mye som han har imponert publikum og kritikere. Nå har han ryddet opp i livet sitt, og har han tre albumprosjekter på gang.Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

SKIEN FENGSEL (Dagbladet):- Når jeg tenker over livet mitt, så er det egentlig ganske tragisk.

Vidar Busk er bare 40 år, men allerede en norsk blueslegende. 16 år gammel reiste han til USA og gikk i læra hos amerikanske bluesmusikere, og kom tilbake som en fullbefaren virtuos som blendet det norske publikum og kritikerne da han i 1997 ga ut debuten med bandet Vidar Busk & His True Belivers.

- Jeg mista foreldrene mine like før det albumet ble gitt ut, og de fikk ikke oppleve all berømmelsen. Det gjorde meg nok litt hensynsløs, sier Busk.

Nå har han forlatt rockelivet i Oslo, og flyttet til hjemtraktene i Langesund. Giftet seg, og tatt fatt på en alvorlig ryddesjau i liv og karriere. Dagbladet møter ham mens han er på besøk i Skien fengsel — en høysikkerhetsanstalt der Busk fra tid til annen bidrar til velferdstilbudet ved å spille med de ansatte.

Snart er Busk klar med en reunionturné med True Believers, og en reutgivelse av debutalbumet — i tillegg til to andre plateprosjekter.

Vil ikke romantisere
- Jeg har ikke noe ønske om å romantisere livet jeg har levd. Det er mye kreativitet å hente i å reise sammen på en turné, men det å drikke seg opp for å være sterk der og da på scenen... kunsten er å hoppe av den syklusen før den tar rotta på deg, sier Busk og fortsetter:

- Sprit gjør at du mister dømmekraften, og da utvikler det seg til andre ting. Ikke fordi det blir en vane, men fordi du mister vurderingsevnen.

For Busk ble det «uppers», som han selv sier. Sentralstimulerende midler.

- Det virker en stund, så blir du sliten, sier Busk.

På tross av den harde livsstilen har Busk gjennom karrieren hatt en imponerende produksjon — og med stort hell eksperimentert med flere sjangre. Samtidig har han slitt ut en rekke samarbeidspartnere på grunn av sitt uoversiktlige liv.

Over tid fører slikt gjerne til at kemneren slår deg personlig konkurs, noe som også skjedde med Vidar Busk i februar 2008.

- Ble du umulig å samarbeide med?

- Hvis du først havner bakpå, er det lett å la alt skli. Døgnet ble snudd og jeg hadde mange jern i ilden. Det eneste som sto i hodet mitt, var å komme meg på scenen. Det gleda jeg meg til, for det var det eneste stedet jeg følte meg komfortabel.

Milo & The Maniacs
- Jeg siterer Vidar Busk, som spilte sammen med oss i våres også. Det bor nok en liten maniac i oss alle, sier vokalisten i bandet med det fantastiske navnet Milo & The Maniacs, som opptrer foran de andre innsatte.

Vidar Busk tar ikke mye plass under opptredenen, men gitarriffene er veldig til stede.

- Dette er en del av oppvasken, sier Busk til Dagbladet.

- Det er bra å ta litt dugnader for andre som er i trøbbel.

Selv får han også bra bistand nå, av en manager, Freddy Iversen, som legger forholdene til rette slik at karrieren kan få ny fart.

- Jeg kan ikke få sagt hvor viktig han har vært. Jeg har i grunn ikke noen forutsetninger for å rydde opp i økonomien, for jeg har ingen egentlig erfaring med det vanlige liv.

Før nå.

- Ja, såpass at jeg føler litt behov for å skryte av det, sier Busk og gliser.