Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Livet ruller videre

ALVERSUND (Dagbladet): Det har vært en tung tid for Ivar Medaas og kona Kari siden han ble rammet av slag for fem år siden. Nå fortelles gjøglerens innholdsrike liv i en ny biografi der det ikke legges skjul på noe.

Det ville være drøyt å si at vestlandsk natur er Guds gave til rullestolbrukere. Likevel er det gjort levelig med fin asfalt utenfor husene. Og med en firehjuling med servostyring som på dristige dager dras opp til 10 km/t, er barndomshjemmet fortsatt verdens fineste plett for Ivar Medaas. Flagget er sendt til topps i dag. Ikke i anledning Dagbladets besøk, men for mor Jenny som fyller 88. Sprek som en 70-åring fortsatt.

Forteller alt

Sprek er kanskje ikke det mest dekkende ordet for Ivar Medaas nå. Men selv om kroppen ikke henger med som før, er glimtet i øynene fortsatt fullt til stede.

- Humøret er stabilt og bra. Så lenge jeg har ei slik hyggelig kone og godt miljø rundt meg, så klarer jeg meg fint. Så lenge jeg er fri for smerte, skal jeg være fornøyd. Men spille og synge kan jeg ikke mer, og det gjør meg litt trist, sier Ivar.

Biografien «Ivar Medaas - gjøglar og felespelar» oppsummerer en karrierevei som har vært glitrende og beundringsverdig, men også humpete og rik på avkjørsler. I en høyst ærlig beretning ført i pennen av Jan Spurkeland, en medmusikant fra ungdommen, legges det ikke skjul på verken suksesser eller baksiden av dem. Om ungdomstid med hardingfele, om hvordan han tok hovedstaden med storm etter at han ble oppdaget av Book'n, om revysuksessene og turneene der felespilleren fra strileriket i årevis holdt publikum i åndenød, om livet med Vestlandsduoen med kona Kari - men også om år med pille- og alkoholmisbruk, ydmykelser, økonomiske katastrofer og et sykdomsbilde som har ført ham dit han er i dag.

På rett plass

- Norske bygder har til alle tider vært fulle av lokale originaler, hvorfor ble akkurat du rikskjendis?

- Ja, sei det du. Jeg hadde jo bare fela, visene og historiene herfra. Men det var noe jeg var veldig stolt av. Jeg var vel bare rett mann på rett plass til rett tid. Jeg var så heldig å få de rette åpningene og bekjentskapene i Oslo.

Alle ble ikke begeistret. En formiddagstur på Karl Johan like etter gjennombruddet endte i clinch med en finere frue: «Er De denne Ivar Medaas?. De er det verste jeg har hørt. Se til å komme Dem hjem igjen!»

Hjem dro han ikke på mange år. Mot slutten av 60-tallet overtok han gården hjemme, mens han i mange år forsøksvis kombinerte den med artistyrket.

- Tenker du mye nå på fortida og på suksessene du opplevde?

- Ikke så mye som du skulle tro. Nei, jeg mener at du må gripe fatt i det du har rundt deg nå. Det nytter ikke å klage over at ting er blitt annerledes.

- Har du merket at folk behandler deg annerledes etter at du ble lenket til rullestolen?

- Lite grann. Du vet, det er så mye uvitenhet blant folk. De tror jeg har ødelagt sjela mi rg. Jeg merker godt når folk blir annerledes overfor meg.

- Hvordan reagerer du da?

- Negativt. Jeg har da evnen til å bli sur, jeg også.

Alkohol

Mindre enn noen gang kan historien om Ivar Medaas skrives uten kona Kari. Selv om hjemmehjelpen kommer hver morgen, og Ivar er borte tre uker hver sommer på avlastningstur, er og blir hun klippen i hans liv. I boka fortelles det åpenhjertig om at hun har hatt utfordringer før om årene også. «Ivar hadde tidleg i livet tendensar til å lika alkohol,» skriver biograf Spurkeland. Ivar Medaas' alkoholproblem ble etter hvert en svært så offentlig hemmelighet.

- Han var langt nede i perioder, men samtidig veldig ivrig etter å komme seg opp igjen. Det var vel dette håpet og denne viljen som gjorde at jeg holdt ut, sier Kari i dag.

- Men det var klart at det var vanskelig når du gikk der på gata med Ivar som var pussa - og alle visste så godt hvem han var.

- Nei, jeg har ikke noen spesielt snill kone. Og så jeg som er så hyggelig, kommenterer Ivar på sitt vis.

Artistkarrieren er ikke lagt på den øverste hylla ennå. I fjor underholdt han på Ulrikkens topp i Bergen ,og for en måned siden var Ivar entertainer om bord i Englands-båten som gikk fra Bergen. Dampen går!

Ivar Medaas

  • Født i Alversund 9. april 1938
  • Fikk sin første hardingfele som 13-åring. Dannet i 1957 dansebandet Trio Intim med to søskenbarn. Herjet Bygde-Vestlandet i flere år.
  • Flyttet til Ås utenfor Oslo i 1960 for å gå på vinterlandbruksskole. Engasjerte seg i Bondeungdomslaget og fikk 2. plass i amatørkonkurranse på Chat Noir.
  • Giftet seg med Kari i 1962.
  • Spilte inn «Dar kjem dampen» i 1963 og startet revylivet på Chat Noir.
  • Har gitt ut 34 singler, gitt ut og medvirket på 13 LP-er og CD-er. Har turnert med Vestlandsduoen og opplevd en rekke revysuksesser på Chat Noir og på turné rundt i landet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling