Livet som fortellinger

Vi lever i lagringsmedienes tidsalder. Vi fyller hyller og skap med bøker, CD-er og videofilmer. Vi lagrer liv og inntrykk, mens livet lakker og lir mot sin uunngåelige slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi lever også i fortellingenes tidsalder. Livet er ikke lenger en drøm eller en scene. Det er en bok, en fortelling, vi griper og forstår vårt eget og andres liv som fortellinger, uten fortelling, bare umælende eksistens.

Tittelens Ada er denne bokas hovedperson, hvis hun da overhodet eksisterer, som alle sanne moderne litterære figurer har hun ikke noe liv utenfor den tekst hun selv er en del av, eller rettere sagt: de fortellinger som hun har lagret og selv er lagret i. Dette høres finurlig ut, det er det også, men det er ganske elegant skrudd sammen. Ada finnes bare for å realisere denne «ideen», heter det i starten, og konsekvent nok forlater hun da også denne (tekst)verden og forsvinner i løse luften i det øyeblikk teksten slutter seg om seg selv, og siste punktum er satt.

Men hvem er denne Ada, og hvilken «idé» er det tale om?

I en viss forstand er hun en karikatur av en moderne selvstendig og enslig kvinne (i sine beste år), men riktigere ville det være å kalle henne et produkt av medie-, informasjons- og kunnskapssamfunnet. Leiligheten hennes er en miniatyrutgave av dette samfunn, og hun har lest alle bøkene, hørt alle CD-ene og sett alle filmene som hun omgir seg med. Hun har tatt fem mellomfag, har hovedfag i engelsk og doktorgrad fra USA, hun har vært språkkonsulent i Paris, ghostwriter og grafolog og utgitt bøker på engelsk. Når hun får den idé som den foreliggende roman i seg selv er resultatet av, er hun frilansjournalist og forfatter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer