Livet som kioskroman

Margit Sandemo prater med sine lesere.

LIVLIG: Margit Sandemo kan fortelle om et eventyrlig liv.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIVLIG: Margit Sandemo kan fortelle om et eventyrlig liv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det er unektelig et stort og dramatisk livsløp den 86 år gamle Margit Sandemo ser tilbake på. Suksessene kan oppsummeres i to eventyrlige tall: 174 bøker og 38 millioner solgte eksemplarer.

Tragediene i tre overgrep mot ei skolejente, og ett tilstått hevndrap. Da er vi ennå ikke kommet inn i åndenes hus, ei heller har vi tatt del i noen av hennes tidligere liv.

Glidende overganger Eller har vi det? Hos Margit Sandemo glir virkelighet og fantasi over i hverandre. Selvbiografien åpner med at en jerndør smeller i lås bak en 18 år gammel forskremt jente; Margit er sperret inne på sinnssykeasyl. Livet gjennom skal hun flykte fra «Mørket», en fortrengning av vonde barndomsopplevelser etterfulgt av uker eller måneder med «tidshull», eller hukommelsestap som det heter i legejournalen. Mye later til å falle på plass i Sandemos liv når psykiateren sier at hun ikke er sinnssyk, men synsk.

Skytsånden viser seg For Margit har nemlig en venn og beskytter, en hjelper og skytsånd som tar form av en hvitkledd gammel mann med snille øyne, og han gir gode råd når det røyner på. Og det gjør det, som vi skjønner, mange ganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer