LIVLIG: Margit Sandemo kan fortelle om et eventyrlig liv.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIVLIG: Margit Sandemo kan fortelle om et eventyrlig liv. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Livet som kioskroman

Margit Sandemo prater med sine lesere.

||| ANMELDELSE: Det er unektelig et stort og dramatisk livsløp den 86 år gamle Margit Sandemo ser tilbake på. Suksessene kan oppsummeres i to eventyrlige tall: 174 bøker og 38 millioner solgte eksemplarer.

Tragediene i tre overgrep mot ei skolejente, og ett tilstått hevndrap. Da er vi ennå ikke kommet inn i åndenes hus, ei heller har vi tatt del i noen av hennes tidligere liv.

Glidende overganger
Eller har vi det? Hos Margit Sandemo glir virkelighet og fantasi over i hverandre. Selvbiografien åpner med at en jerndør smeller i lås bak en 18 år gammel forskremt jente; Margit er sperret inne på sinnssykeasyl. Livet gjennom skal hun flykte fra «Mørket», en fortrengning av vonde barndomsopplevelser etterfulgt av uker eller måneder med «tidshull», eller hukommelsestap som det heter i legejournalen. Mye later til å falle på plass i Sandemos liv når psykiateren sier at hun ikke er sinnssyk, men synsk.

Skytsånden viser seg
For Margit har nemlig en venn og beskytter, en hjelper og skytsånd som tar form av en hvitkledd gammel mann med snille øyne, og han gir gode råd når det røyner på. Og det gjør det, som vi skjønner, mange ganger.

Livet som
kioskroman

Livet hennes er som tatt ut av en serieroman. Moren er adelig, faren visstnok utenomekteskapelig sønn av Bjørnstjerne Bjørnson.

Likevel er fattigdommen stor og selvtilliten liten, også da Margit leser Shakespeares samlede som åtteåring og scorer 180 på IQ-testen. Mye forandrer seg med «Sagaen om Isfolket» på 1980-tallet. Nå kan Margit Sandemo kan skrive under en forlagskontrakt på fire millioner kroner.

En god kioskroman
Hvordan fikk hun det til? Uten å gå veien om åndeverdenen, er det lett å fastslå at Sandemo kan fortelle. Hun har dessuten lært seg noen teknikker om hvordan en god føljetong blir til: Man må hoppe direkte inn i handlingen. «Og så bør man dele opp teksten, gjerne med dialog, det gjør inntrykket av en bokside lettere.»

Og slik er også hennes egen selvbiografi. Jo, Margit Sandemo kan utvilsomt kunsten å fortelle. Eller rettere: Hun prater og pludrer med sine lesere. «Hvor var jeg?», spør hun; og så er vi i Valdres før vi vet ordet av det.