Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Livet som show

Den svenske forfatteren og komikeren Jonas Gardell svikter ikke sin store norske menighet. Gårsdagens dobbeltforestilling med det nye showet «Livet» må gjentas. Men gjerne i mindre format.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gardell er noe for seg selv. Og takk for det. Med grotesk fantasi, stor varme og nådeløse observasjoner snur han lynraskt opp ned på fordummende fordommer, tilvant tøv og ikke minst seg selv.

Humoren er ofte svart inntil det kynisk affekterte, så slår han tvert om i sine nusselige lyseblå elefantbukser, leker med publikum som en guttunge og salen er øyeblikkelig rede til å storme scenen for en klem.

SHOW

Tekst og musikk: Jonas Gardell
Oslo Konserthus.

Livserfaren komiker på show-offensiven.

Helt alene er han nå ikke lenger. I dette showet som hadde sin bejublede premiere i Göteborg i fjor, er han omgitt av «vackra och underbare människor»: sangeren Nana D'Aquini og Sarah Dawn Finer gjør absolutt fyllest for seg både vokalt og fysisk, tomannsorkestret som består av kapellmester Pål Svenre og makker Olle Dahlstedt låter som et ministorband, og sju flotte dansere fyller det store showformatet i Roger Johanssons koreografi. Som bakgrunn har Gardell dessuten halve jordkloden, uten at den dominerer. For det er Gardells egen verden som fyller kvelden, hans egne referanser og livserfaringer omskapt til artisteri.

Nå tar det sin tid før han kommer på plass. Åpningen er både lang og hektisk. Før satiren er tilstrekkelig skjerpet og sitter som den skal, går det med svært mange svettekluter og vannslurker. Kanskje burde showets store stjerne ha en annen instruktør enn seg selv? Eller kanskje vil en komiker som i den grad spiller på det verbale på direkten med salen, tjene på et mer intimt format.

Uansett, Jonas Gardell er seg selv, det er mye, det. Og han sparer seg ikke.

Hvilken annen komiker ville tørre å avslutte et svært show med et vakkert og alvorlig godnatteventyr som setter mot i publikum? Ingen falt i søvn. Snarere tvert imot.

PÅ GODT OG VONDT: Stappfullt hus for Jonas Gardell og hans nye, store show «Livet» i Oslo Konserthus i går.
Hele Norges coronakart