Livet som slave

Velbalansert historisk fiksjon om slavehandelen og ondskapens banalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: De fleste husker vel filmatiseringen av Alex Haleys «Roots», der Kunta Kinte er villig til å la seg piske til døde for retten til å beholde sitt navn. Betydningen av identitet går igjen i Lawrence Hills historiske roman «Noen kjenner mitt navn». Den er lagt i hånden på Meena Dee, egentlig Aminata Diallo. Gammel og utslitt har hun havnet i London i 1802, der hun venter på audiens hos den gale kong George. Hun har fått i oppdrag å skrive sitt liv som slave, for å hjelpe abolisjonistene som vil ha slutt på slavehandelen.

Plantasjeslave

Fortellingen er opprørende langt inn i margen. Aminata blir fanget som 11-åring, og sendt med et av de fryktelige slaveskipene til en indigoplantasje i Sør-Carolina. Plantasjeeieren voldtar den unge jenta, og fratar henne barnet hun seinere får med en annen slave. Aminata lærer seg å lese i hemmelighet, det var forbudt for slaver, og får bli med en mystisk jøde til et kaotisk New York. Derfra reiser hun til Nova Scotia., med et forgjeves håp om et liv i frihet. Siden er hun med den første «Tilbake til Afrika-kolonien» for å grunnlegge Freetown i Sierra Leone.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.