KILDER: Mens vi i Norge holder oss med trening som svaret på alle helse-problemer, er det en lang tradisjon i store deler av Europa for å reise til et sanatorium for å behandle skavanker som livet har gitt. Foto: NTB Scanpix
KILDER: Mens vi i Norge holder oss med trening som svaret på alle helse-problemer, er det en lang tradisjon i store deler av Europa for å reise til et sanatorium for å behandle skavanker som livet har gitt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Endelig avkledd

Livets omveier gjør at jeg har havnet på sanatorium. Det er riktig underholdende

Storm på sanatorium.

Kommentar

KARLOVY VARY (Dagbladet): - Brede seil over Nordsjø går, skrev Bjørnstjerne Bjørnson. Men, nei, det er ikke Olav Tryggvasson, som Bjørnson skrev om i sitt heltedikt, som flyter gjennom hotellets korridorer. Det er kvinner og menn i hvite badekåper som seiler av gårde, og seilene står ut som om det er storm i kastene, fylt som de er av breddfulle bryster og mager, som er egnet til å ta drømmene fra både kvinner og menn.

Det har selvfølgelig sine komiske sider - og la oss holde oss til dem - å ikke lenger ha en kropp som en 30 - 40-åring. Kollega Sissel Bennecke Osvold skrev engang ei spalte her i avisa om det hun kalte «kroppens frie fall mot gulvet». Det er det vi er vitne til, vi som seiler rundt i hvite badekåper i korridorene på sanatorie-hotellet.

Mens vi i Norge holder oss med trening som svaret på alle helse-problemer, er det en lang tradisjon i store deler av Europa for å reise til et sanatorium for å behandle skavanker som livet har gitt. Tsjekkiske Karlovy Vary, som før 1. verdenskrig het Karlsbad, og var en del av Østerrike - Ungarn, har tatt imot keisere, tsarer, kongelige, statsministere, diktere, kunstnere, drankere, og annet fintfolk i mange hundre år. Attraksjonen er de varme kildene, som produserer vann som skal lege alt fra nerver, fordøyelse, hjerte og nyrer. Rundt dette ble det bygget en enorm helse-industri for Europas overklasse.

Legen snakker russisk, men med de lange, syngende vokalene, som kjennetegner tsjekkisk. Det lyder litt komisk, selv om innholdet i det legen sier kan være alvorlig nok. For det er russerne som har overtatt Karlovy Vary. Praktisk talt alle på vårt hotell er fra det gamle Sovjetunionen, og russisk er lingua franca.

- Det er en alvorlig sykdooom, sier legen, og synger på vokalen. Og alvor har det vært mer enn nok av. Den russiske dikteren Ivan Turgenjev var i nabobyen Marianske Lazne for å behandle podagraen som hadde satt seg fast i føttene hans. Han gråt seg i søvn hver natt, betrodde han seg til en venn i et brev. Men selv ikke styrkedrikken fra kildene som av og til buldrer og bruser, kunne stanse tårene. Den tyske dikteren Johann Wolfgang von Goethe kjøpte seg et stort hus for å roe nervene med vann fra de underjordiske kildene. Men som en allerede aldrende mann burde han ha skjønt at hus-kjøp ikke roer nervene.

- Det er helt naturlig - ja, nødvendig - å dra til sanatorier, sier mannen vi deler bord med under lunchen en dag. Kona og han har vært på sanatorier over hele Sentral-Europa.

- Kroppen er som en bil som trenger overhaling to ganger i året. Ellers dør den, forklarer han. Jeg nikker, og tenker med meg selv at kanskje en skitur i Nordmarka hadde vært bedre. Ikke minst for hans kone, som, når hun ikke spiser lunch, er svøpt i et seil som det blåser orkan styrke i.

Slik seiler vi, fengslet i hver vår kropp, fra behandling til behandling. Leger og sykepleiere er forbilledlige, der de synger på sitt underlige russisk. Og om kvelden så møtes vi i baren for å undergrave resultatet av dagens behandling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.