UFORLØST: Anita Berglunds krimroman byr på velkjente ingredienser med dårlig språk, mener vår anmelder. Foto: Lars Eivind Bones
UFORLØST: Anita Berglunds krimroman byr på velkjente ingredienser med dårlig språk, mener vår anmelder. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Livløs krimdebut

Flat krim om en profiler som bistår i en drapsetterforskning.

||| BOK: Den kjente forsvarsadvokaten Liv Hege Furuset blir funnet drept på Nesøya i Asker.

Tilfeldigvis blir henne gamle kjæreste, den USA-baserte profileren Didrik Claussen, involvert i etterforskningen.

Dessverre er ikke det nok til å kvikke opp denne temmelig flate kriminalromanen.

StudentgruppeEn profiler er en spesialist som kan hjelpe til med å løse forbrytelser ved å lage en analyse — en profil — av hvordan og hvem gjerningsmannen kan være.

Ingen hundre prosent treffsikker metode, naturligvis, men i mange tilfeller har profilernes antakelser vist seg å være forbausende riktige.

Metoden har også blitt plukket opp i populærkulturen, og «Nattsvermeren» er utvilsomt det mest berømte eksempelet, både som bok og film.

«I fritt fall» er neppe den første norske kriminalromanen som har en profiler med i persongalleriet, og Didrik Claussen er da heller ikke bokas eneste hovedperson, selv om han er den sentrale i etterforskningsteamet.

Den handler like mye om miljøet rundt den drepte advokaten, for politiet begynner tidlig å lete etter en gjerningsmann i Liv Hege Furusets fortid, og de fokuserer sterkt på en gammel studentgruppe som hun var med i.

I Sophis, som gruppa het, forente de mest geniale hodene sine tanker og ideer.

Lite livBeklageligvis er det lite liv i «I fritt fall», historien er ikke sterk nok til å fengsle denne leseren, og mest av alt skyldes det nok et tørt og lite fargerikt språk:

Didrik banket på døren inn til Linda Bremnes sitt kontor nøyaktig klokken nitten.

Men det er heller ikke bra når de mange personene nekter å sprudle og leve, uansett hvor mye forfatteren beskriver dem eller hvor feiende flotte navn de har — som Ottar og Julie Sommerro og Karl Strømshjemmet.

Ellers inneholder «I fritt fall» det en krimroman skal inneholde; her er overfall og drap og villspor, og det skal forfatteren ha: hun lar leseren gjette omtrent til siste slutt hvem morderen er, og hun legger ut mange fine spor på veien.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 10. august 2009.

Livløs krimdebut