DEBATT

Livmorhalskreft:

Livmorhalskreft: føl deg trygg

Kan du stole på beskjeden du har fått om at celleprøven din er normal? Ja, det kan du!

FEILDIAGNOSTISERING: Selv om historiene er vonde og såre, så er det viktig å huske på at dette er unntakene, skriver artikkelforfatterne. Foto: sfam_photo / Shutterstock / NTB scanpix
FEILDIAGNOSTISERING: Selv om historiene er vonde og såre, så er det viktig å huske på at dette er unntakene, skriver artikkelforfatterne. Foto: sfam_photo / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvordan kan vi si det, etter alle sakene om livmorhalskreft i mediene, tenker du kanskje. Flere kvinner har stått fram den siste tiden, og fortalt sine sterke og viktige historier om hvordan de har blitt diagnostisert med livmorhalskreft, på tross av at de få år tidligere har fått beskjed om at livmorhalsprøven deres var normal.

Selv om slike historier er vonde og såre, og påvirker oss i fagmiljøet på lik linje med alle andre, så er det viktig å huske på at dette er unntakene!

To til tre av 10 000 livmorhalsprøver som regnes for å være normale, kan i ettertid vise seg å være fra en kvinne som likevel får livmorhalskreft. Feilmarginen er liten – men dét er naturligvis en fattig trøst for dem som rammes.

Hvert år utvikler 70 kvinner kreft, selv om celleprøven deres ble vurdert som normal mindre enn 3,5 år før diagnosen. Selv om vi vet at ingen medisinske tester er 100 prosent treffsikre, er ikke dette en situasjon vi vil akseptere.

Vi jobber hardt for å sikre kvaliteten i alle ledd av Livmorhalsprogrammet. Vi kjenner til en del av feilkildene for kvinner som utvikler livmorhalskreft på tross av normale livmorhalsprøver. Dette er de viktigste:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer