Livredde for sønnen

Plateaktuelle Pål Waaktaar Savoy og Lauren Savoy er tilbake i ferieboligen på Vinderen på Oslos tryggeste vestkant. Skrekkslagne ble de vitne til terrorangrepene på World Trade Center fra deres eget hjem midt på Manhattan.

- En grusom opplevelse, sier de to. Om ei uke gir ekteparet ut sitt nye Savoy-album, «Reasons to Stay Indoors». Men da Dagbladet møtte de to, var det fortsatt opplevelsen av terrorangrepene de var opptatt av. De har hjemmet sitt i Tribeca på Manhattan, bare ti- tolv kvartaler nord for det som en gang var World Trade Center.

- Vi hørte et smell. Jeg trodde det var søppelbilen som tok sin vanlige runde rundt kvartalet. Men da vi så ut, sto World Trade Center i brann, forteller Pål Waaktaar Savoy.

Kjøpte gassmaske

Med frykten i kroppen løp Pål ut for å kjøpe gassmasker og mat mens Lauren vernet om sønnen Augie (2).

- Vi prøvde å sette ei maske på Augie, men det gikk selvsagt ikke. Han nektet å ha den på. Neste tanke var å dra ut av byen, men det var umulig. Alt var bare kaos.

- Jeg var så redd for Augie. Derfor er det fortsatt vanskelig å snakke om dette, sier Lauren mens tårene presser på.

Leiligheten deres ligger bare et kvartal unna Canal Street, der folk ble evakuert fra leilighetene sine.

- Alle sanser i kroppen har følt dette. Etter to uker henger fortsatt lukta av brent gummi igjen i nesa, forteller Pål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoisk ro

De er slitne og tomme innvendig etter opplevelsen av terror på nært hold. På toppen av det hele førte unntakstilstanden til en voldsom krangel mellom Pål og Lauren.

- Vi taklet terrorangrepene på veldig forskjellige måter, og på grunn av det havnet vi i en voldsom krangel, forteller Lauren.

- Pål viste stoisk ro. Han sa: «Vi blir i New York, dette går bra.» Jeg syntes alt var forferdelig, jeg ville bare vekk. Vi holdt på å bli skikkelig uvenner. Ikke skilt, men nesten, sier Lauren med et alvorlig smil.

- Og så måtte dere avlyse opptredenen på Hitawards. Ingen tung avgjørelse?

- Den uka der ville jeg ikke satt meg på et fly om jeg så hadde fått en million dollar, fastslår Lauren.

De siste ukene har utsagnet «etter dette føles musikk så uviktig» blitt en klisjé som alskens artister lirer av seg i tide og utide. Lauren Savoy har fått nok av den markedsorienterte sorgen som mange amerikanske artister er flinke til å vise nå om dagen:

- Jeg får vondt i magen av Mariah Carey som er lei seg, og av Michael Jackson som selvsagt skal gi ut en veldedighetssingel, sier hun.

Velger Savoy

«Reasons to Stay Indoors» er Savoys fjerde album. Det forrige, «Mountains of Time» (1999), solgte over 50000 i Norge etter til dels panegyriske anmeldelser. Men gruppa er fortsatt langt unna noen som helst internasjonal karriere. Likevel er det ikke særlig tvil hvilken av sine to grupper Pål prioriterer.

- Pål er helt åpen om at han lar de beste sangene gå til Savoy. Han har baller, sier Lauren stolt.

Pål og Lauren er det nærmeste Norge kommer John og Yoko. De møttes i London vinteren 83- 84, da Pål fortsatt var en blakk, ukjent 22-åring som aldri hadde hatt kjæreste. Lauren var ei jødisk jente fra Boston som kom til metropolen for å studere kunsthistorie.

- Vi møttes på Hippodrome. Det var det eneste stedet Lauren visste om og det eneste stedet hvor jeg, Morten og Magne kom inn gratis. Der møttes vi. Seinere dro Lauren tilbake til Statene. Og jeg opparbeidet meg en telefonregning på 3000 pund! Manageren vår gikk i fistel. Det var en helt enorm sum.

- Ja, og så skrev du lange brev til meg, med tegninger og med sanger du hadde skrevet.

- Seinere solgte jeg skinnbuksene mine for å komme meg til USA. Jeg hadde 20 dollar - i endollarsedler - da jeg kom fram og tok Greyhound-bussen opp til Boston.

Siden har de holdt sammen.

- Vi var så unge da vi møttes, så i praksis føles det som om vi har vokst opp sammen. Det er noe av grunnen til at vi ikke går hverandre på nervene, vi kjenner hverandre så godt. Egentlig er vi jo veldig forskjellige som typer, men vi funker bare veldig godt sammen, sier Pål og Lauren.

<B> UTE IGJEN:</B> Lauren Savoy og Pål Waaktaar Savoy murte seg inne i leiligheten sin på Manhattan for å verne om sønnen Augie (2) da terroren rammet New York.