KUNSTSAMLER: Stein Erik Hagen har Norges største private kunstsamling. Her på kunstneren Marina Abramovics utstilling med Christen Sveaas og Thorhild Widvey . Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KUNSTSAMLER: Stein Erik Hagen har Norges største private kunstsamling. Her på kunstneren Marina Abramovics utstilling med Christen Sveaas og Thorhild Widvey . Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Livredningens kunst

Skal det bli Stein Erik Hagen som redder Nasjonalgalleriet?

Kommentar

Nasjonalgalleriet - Leve eller dø? Så dramatisk er tittelen på det åpne møtet som Kunsthistorisk Forening arrangerer i Oslo i kveld. Ingen føler seg sikre på at den gamle bygningen på Tullinløkka vil opprettholdes som et visningssted for kunst når Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanetomta åpner i 2019.

Tre kulturministre fra Arbeiderpartiet har skjøvet spørsmålet fra seg. Nåværende Thorhild Widvey (H) venter på et initiativ fra private interessenter. Hadde det ikke vært for at Venstre-leder Trine Skei Grande ved budsjettforliket før jul fikk lagt inn et premiss om at Nasjonalgalleriet fortsatt skal vurderes som en del av Nasjonalmuseets utstillingslokaler, kunne det klassiske praktbygget fra 1882 blitt tømt for kunst.

Regjeringen har skjøvet spørsmålet videre til Statsbygg som skal vurdere hele Tullinløkkas framtid. Statsbygg skal etter planen komme med fire-fem konkrete forslag til bruk av området i løpet av 2015.

«Tullinløkka er ikke bare bygninger, men også et byrom,» har kommunalminister Jan Tore Sanner påpekt. «Jeg tror ikke vi skal utelukke noen ting,» har Thorhild Widvey bemerket. Det lukter av ansvarsfraskrivelse.

Arkitekter, kunsthistorikere og andre venner av Nasjonalgalleriet har ikke følt seg beroliget av den siste utviklingen. I fjor høst skrev kunstprofessor Gunnar Danbolt en kronikk der han påpekte framtidig plassmangel i det nye Nasjonalmuseet. Enkelte framtredende norske kunstsamlere hadde signalisert at de kunne være villige til å stille samlingene sine til disposisjon for Nasjonalmuseet.

Professor Danbolt ymtet om at Stein Erik Hagens kunstsamling kunne være aktuell for det nye museet. Den såkalte Canica-samlingen er Norges største private; den omfatter 1500 kunstverk, hovedsakelig fra det 20. århundre, som har vært målrettet innkjøpt under ledelse av kurator Steinar Gjessing. Verkene bidrar til å fylle hull i den nasjonale samlingen som Nasjonalmuseet ikke har hatt budsjetter store nok til å prioritere. Deler av den ble vist i utstillingen «Fra Munch til Slettemark» i 2013.

Foran dagens møte i Kunsthistorisk Forening mer enn antydes det i Aftenposten at Stein Erik Hagen er villig til å donere Canica-samlingen til Nasjonalmuseet dersom den får en gunstig visningsflate. Det dreier seg om 2-3000 kvadratmeters utstillingsplass. I så fall vil det nye bygget i sum huse det ekspertene karakteriserer som Nordens viktigste kunstsamling. Men da blir nybygget for lite. Løsningen som umiddelbart melder seg er å beholde det gamle Nasjonalgalleriet som visningssted for kunst laget før 1900 - som det opprinnelig ble bygget for. Samtidig får kulturminister Widvey tilfredsstilt sitt ønske om bidrag fra private investorer. Et Kinderegg, egentlig.