Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Livserfaring på CV-en

Hull er sjeldent positivt, og de mest vanlige hullene folk snakker om er vel hull i veien.

HULLETE: I sin nyttårstale snakket statsminister Erna Solberg om viktigheten av å gi folk med «hull» i CV-en en ny sjanse i arbeidslivet. «Et dårlig uttrykk», skriver artikkelforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
HULLETE: I sin nyttårstale snakket statsminister Erna Solberg om viktigheten av å gi folk med «hull» i CV-en en ny sjanse i arbeidslivet. «Et dårlig uttrykk», skriver artikkelforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er flott at det har blitt et større fokus på psykiske utfordringer her i landet. Denne uttalelsen fra statsminister Erna Solberg i nyttårstalen forteller at noe er i ferd med å skje:«Jeg vil oppfordre arbeidsgivere til å ansette flere som har et hull i CV-en. Det finnes mange kompetente og arbeidsvillige mennesker som lengter etter en ny sjanse. De som har gjort det, kan fortelle at arbeidsmiljøet har blitt bedre».

Samtidig synes jeg den samme uttalelsen viser at vi har en lang vei å gå. Jeg har alltid vært opptatt av språket vårt og hvordan forskjellige uttrykk påvirker vår måte å tenke på. Det at Solberg måtte referere til «hull i CV-en» for at folk skulle forstå hva hun snakket om synes jeg er et eksempel på et dårlig uttrykk som henger igjen. Hull er sjeldent positivt, og de mest vanlige hullene folk snakker om er vel hull i veien. Da er det for å klage på at veivesenet ikke har fjernet hullene ved å fylle på asfalt.

Samtidig synes mange det er helt greit å referere til for eksempel psykisk lidelse som hull i CV-en. Selv har jeg bachelor i Reiseliv. Jeg lærte mye da jeg studerte. Likevel lærte jeg mer som menneske de årene jeg måtte kjempe meg tilbake fra psykisk lidelse. Det å kalle det hull er å degradere det til noe jeg bør skjule. Men det er først nå som jeg er helt åpen om det at jeg virkelig har begynt å lære.

For som slagordet til Verdensdagen så enkelt sier det: «Alle har en psykisk helse». Det betyr at absolutt alle mennesker har kunnskap om psykisk helse. Når jeg nå er åpen om hva jeg har vært igjennom utveksler jeg stadig erfaringer med folk jeg møter.Jeg ble glad da jeg leste innlegget til Bjarne Brøndbo. Jeg har selv også bakgrunn fra band. Jeg kjente ikke til at Brøndbo i tillegg var bedriftseier. Å ha vært artist i mange år slik som han har vært kan ha bidratt til den flotte innstillingen han har. For det er stundene man er lengst nede mange henter erfaring fra i skapelsen av tekst og musikk.

Jeg håper også at dette endrer seg generelt i arbeidslivet. Selv kommer jeg alltid til å være åpen om min bipolaritet. For arbeidsplasser som diskriminerer på grunn av erfaring med psykisk sykdom vil jeg ikke å jobbe for. Og det at noen gjør det er ikke grunn for meg til å legge skjul på noe av det som har gjort meg til den personen og arbeidstakeren jeg er i dag. De beste bedriftene framover vil være de som ikke lar seg skremme av livserfaring på CV-en. For de vil få et større mangfold av kunnskap og erfaring enn andre arbeidsplasser.

Hele Norges coronakart