Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Livsfarlig politi?

AMMUNISJON: Norsk politi ønsker å bruke ekspanderende kuler. Det kan gjøre dem til drapsmenn.Den 20.mars 2005 ble svenske Daniel Franklert Murne (23) drept av politiet. Han ble beskutt på trappa utenfor sitt hjem i det lille tettstedet Lindesberg i Örebros län. Svensk politi har ennå ikke evaluert sin bruk av ekspanderende prosjektil. Svenskene innførte ammunisjonen i 2003. To mennesker - to psykisk syke mennesker - er drept som følge av de livsfarlige kulene. Den siste av dem var Daniel.Daniel, som ellers var en frisk og ressurssterk student, hadde vært i psykisk ubalanse i ei uke. De fortvilte foreldrene hadde gjentatte ganger gjennom hele uka bedt både helsevesen og politi om hjelp. Søndag morgen var Daniel blitt aggressiv. Foreldrene ringte igjen og fikk beskjed om at det skulle komme en lege. Da ingen lege kom, ringte de til slutt politiet.

DANIEL BEFANT seg på trappa. Han sto og viftet med kjøkkenkniver. Ingen andre personer befant seg inne i huset. Fire politimenn dukket opp. To trakk våpen øyeblikkelig. De befant seg omtrent fire meter fra Daniel. Mellom dem var et gjerde og en port. Foreldrene sto i nærheten av politiet. Politiet, som hadde fått beskjed over radioen flere ganger om at Daniel var syk, kunne ha trukket seg tilbake og forsøkt å roe ned stemningen mens man ventet på lege. Det skal de ikke ha gjort. Isteden skal de ha ropt igjen og igjen at Daniel skulle legge seg ned, legge fra seg knivene. Det gikk mellom fem og ti minutter. Daniel skal ha holdt seg ved trappa. Han ropte og skrek. Plutselig skjøt en av politimennene. Den ekspanderende kulen traff Daniel i magen. Han døde etter kort tid. I januar skal saken opp i svenske tingretten.

EN EKSPANDERENDE kule stopper i kroppen, utvider seg i seks deler som et bananskall og sliter i stykker de indre organene. Selv en kule som treffer en arm eller et bein, kan forårsake livstruende skader.Bruk av ekspanderende kuler er ifølge Haag-deklarasjonen fra 1899 forbudt i krig. Likevel blir de også brukt av politiet i Danmark, Finland, Tyskland og USA. Egentlig er ammunisjonen - som enkelte kaller dumdumkuler - utviklet for å skyte storvilt. De egner seg godt til å drepe fort og effektivt.I fjor sendte Det norske Politidirektoratet en søknad til Justisdepartementet om at vanlige polititjenestemenn - og ikke bare spesialstyrker - skal få benytte seg av disse kulene. Søknaden ble avslått av daværende justisminister Odd Einar Dørum (V). Men etter Nokas-ranet, der en politimann ble skutt, vil politiet igjen sloss for å få bruke kulene. «Kampen er ikke lagt død,» sier leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.I Stavanger skjøt politiet mens uskyldige sto og så på. De helmantlede kulene som politiet benytter seg av i dag, kan gå gjennom kroppen og ramme uskyldige. En ekspanderende kule vil ikke gjøre det. Men hva med etikken? Selv sier Johannessen i en artikkel i magasinet HENNE at politiet nettopp er opptatt av etikk. Han framhever politiets ansvar for de uskyldige. Han sier også at hvis noen har satt seg i en situasjon der de har begynt en kriminell handling som de ikke vil avbryte, må de skylde seg selv hvis de blir skutt på.

MEN POLITIET bør spørre: hva hvis man bruker ekspanderende kuler, skyter, bommer på målet og treffer uskyldige? Kulene vil lett kunne føre til at uskyldige blir drept! Nokas-ranet var brutalt. Er det slik at politiet vil benytte seg av denne hendelsen for å fremme sitt ønske om en tyngre bevæpning av politiet og dermed en tøffere konfrontasjon med kriminelle? Hva vil i så fall det føre til? At politiet oftere blir drapsmenn? Tyngre bevæpning av kriminelle? Eller: mindre kriminalitet og at færre uskyldige blir skutt? Johannessen mener det er stor forskjell på norsk og svensk politi fordi svenske tjenestemenn går med våpen hele tida. Men i situasjoner der psykisk syke mennesker kan virke truende, vil også norsk politi være bevæpnet. Det som skjedde med Daniel, vil også kunne skje i Norge. Poenget er at med en helmantlet kule ville Daniel trolig ha overlevd. Hvor mye er egentlig et menneskeliv verdt? Kan politiets mål om ny våpenpraksis legitimere drapet på Daniel?Og: vil justisminister Knut Storberget følge politiets anmodning? Artikkelen om Daniel står på trykk i HENNE nr. 1/2006

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling