Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Panama Papers:

Livsfarlig skattejakt

Tre år er gått siden Panama Papers rystet en hel verden. Kampen mot skatteunndragelse har kostet maktmennesker posisjoner og journalister livet.

Drept: Journalist Daphne Caruana Galizia ble drept av en bilbombe på Malta. Galizia var en av journalistene som benyttet seg av Panama Papers-dokumentene til å rette ramsalt kritikk mot landets ledende politikere. Foto: AP Photo/ Rene Rossignaud / NTB scanpix
Drept: Journalist Daphne Caruana Galizia ble drept av en bilbombe på Malta. Galizia var en av journalistene som benyttet seg av Panama Papers-dokumentene til å rette ramsalt kritikk mot landets ledende politikere. Foto: AP Photo/ Rene Rossignaud / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du sitter på 11,5 millioner dokumenter som avslører hvordan statsledere, narkobaroner og industrimagnater skjuler flere hundre milliarder kroner i skatteparadiser gjelder en enkel leveregel: «Shut up and encrypt.»

Slik tenkte i alle fall de flere hundre gravejournalistene under arbeidet med Panama Papers. Ikke fortell noen om hva du jobber med. Før publisering må alt krypteres. Makten til menneskene bak de 214 000 selskapene fra den gigantiske datalekkasjen var truende stor. I noen tilfeller nærmest absolutt.

Både varsler(e) og journalister satte livet på spill da de gravde etter ulovligheter og skjulte forbindelser i dokumentene fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Pengenes reise tok dem fra sine respektive nasjoner, via skallselskaper, til Panama, Seychellene eller Caymanøyene.

Utenfor skattemyndighetenes rekkevidde. Utenfor lovens grenser. Utenfor det moralske kartet folk flest navigerer etter.

Denne uka ble HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo åpnet med den nordiske premieren på Alex Winters film «The Panama Papers.» I den forteller flere av journalistene bak avsløringen hvordan de fikk livet snudd på hodet etter avsløringen.

Trusler og forfølgelse rammet mange av dem. En av de latinamerikanske journalistene sier at hun nesten levde et dobbeltliv: I offentlighet på jobb, og i skjul med livvakter privat.

For andre ble avsløringen fatal. I oktober 2017 ble journalist og blogger Daphne Caruana Galizia fra Malta drept av en bilbombe ment for henne. Fra vårdagene etter publiseringen i 2016 og halvannet år fram i tid lot ikke Galizia seg stanse av verken trusler eller arrestasjoner. Det kostet henne livet. For noen var avsløringen så kompromitterende at de var villige til å drepe for å legge lokk på saken.

Men verken Galizia eller de andre journalistene arbeidet forgjeves. Panama Papers rystet en hel verden og fikk store konsekvenser for kleptokrater i en rekke stater.

140 politikere og deres nære allierte fra femti land var involvert i skandalen. Fjorten av dem sittende eller tidligere statsledere eller høytstående maktpersoner. Islands statsminister måtte gå av. David Cameron, tidligere statsminister i Storbritannia, innrømte å ha profittert fra selskaper som sto i farens navn i skatteparadiset. Spanias energiminister, José Manuel Soria, hevdet sin uskyld etter avsløringene, men valgte likevel å trekke seg. Etterforskninger pågår fortsatt.

For en rekke andre gikk livet videre på sedvanlig vis. Selv om dokumentene viser hvordan over to milliarder dollar fra den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste ble skjult i diverse skatteparadiser, lykkes Kreml med å holde sjefen selv utenfor. Men komisk nok ikke uten å kjøpe en haug med celloer. Ettersom store overføringer til Putins venn, Sergei Roldugin, ble unnskyldt med at de skulle brukes på nye instrumenter, ble cello på cello en del av skadekontrollen.

Den store koalisjonen journalister fra International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) vant Pulitzerprisen for arbeidet. Avsløringene førte til at kampen mot skatteunndragelse tiltok i de fleste demokratiske stater.

Likevel mener flere av journalistene bak avsløringene at myndigheter gjør for lite. For dem var ikke Panama Papers bare dokumenter som avslørte ulovlige finanstransaksjoner og maktforbindelser. Det var bevis på en alvorlig systemsvikt. Et dypdykk i det grumsete vannet banker, lovgivere, rikfolk og skurker velter seg i for egen vinnings skyld. Få er imponert over oppryddingsarbeidet fra politikernes mudderbåter.

Uten modige varslere og journalister kunne Mossack Fonsecas rike og mektige klienter fortsatt som før. Avsløringen viste hvor viktig det er at vi rigger systemer for åpenhet og innsyn.

Det høres ut som en selvfølgelighet, men politikere på begge fløyer har sovet på vakt. Mulighetene til kreativ og innfløkt bokføring framstår nærmest endeløse bare du har penger nok til en skikkelig formueforvalter. Og det er det mange som har. Rikfolk er sterkt overrepresentert blant folk som gjemmer verdier. Skattedirektøren anslår at nordmenn skjuler over 80 milliarder kroner i utlandet. For hver krone som havner i Panama må du og jeg betale mer for velferden her hjemme.

Og slik forblir det inntil systemets nett blir finmasket nok til å fange bedragere og holde på pengene. I mellomtida fortsetter krigen. For mange med livet som innsats.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!