KOMMENTARER

Livsfarlig slankekur

Hellas må få rom til å håndtere det underliggende problemet, mangelen på tillit.

Problemet i Hellas er korrupsjon og mangel på tillit. EUs kuttpolitikk vil bare forsterke problemene, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Demarthon/AFP
Problemet i Hellas er korrupsjon og mangel på tillit. EUs kuttpolitikk vil bare forsterke problemene, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Demarthon/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter grekernes nei i folkeavstemningen om avtalen fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) er sannsynligheten stor for at Hellas enten må forlate eurosonen eller godta tøffe innstramminger.

Det vil verken være til det beste for Hellas eller EU, men et resultat av EU-ledernes prioritering av egeninteressen.

Sett fra Norge er det lett å tro at de foreslåtte innstrammingene av en oppblåst offentlig sektor vil virke gunstig på den greske økonomien. Innfør pensjonsreform, øk forbruksskatten, selg unna statlige bedrifter og kutt i offentlig sløseri, slik EU foreslår.

Men zoomer vi inn på Hellas ser det ganske annerledes ut. For Hellas virkelige problem ligger i Europas verste forekomst av korrupsjon og en fullstendig mangel på tillit, noe som resulterer i at folket ikke betaler skatt. Hellas trenger reformer, men kuttpolitikken vil bare forsterke de underliggende problemene.

Hellas har allerede prøvd EUs medisin. Etter at finansmarkedene snudde ryggen til Hellas etter finanskrisen i 2008 har IMF, EU og ESB i to omganger overtatt store deler av Hellas' gjeld. Denne selvskadende manøveren innebar å ta all risiko framfor å la private banker bære tapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.