Livsklemma

Ingen trær vokser inn i himmelen. Heller ikke småbarnsforeldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MED UNDRING

har jeg lest avisenes debattsider de siste ukene. Aftenpostens utmerkede psykolog, Sissel Gran, har vekket landets småbarnsforeldre til høylytt diskusjon om tidsklemma, denne leie skruen som rett som det er får seg en omdreining eller to gjennom livets mange faser. Og i TV-studio sitter godt utdannede unge mennesker og forteller at de gruer seg til å forlate sine småbarn etter inntil tre år i hjemmet, med kontantstøtte, for å gå tilbake til interessante oppgaver i arbeidslivet. De ber om forståelse for at noen foretrekker å bli værende hjemme. Eller forståelse for hvordan det verker i skyldfølelsen når noen, fortrinnsvis kvinner, velger lønnsarbeid. Eller, gud hjelpe meg, forståelse for at den som velger å få barn må ta konsekvensen av sine valg og innse at heretter blir det mindre tid til trening og annet sosialt liv. De leter sågar etter noen å skylde på. Staten eller arbeidslivet - eller kan det være mor?

TILGI EN

forhenværende småbarnsmor at hun blander seg i koret, men jeg føler en akutt og intens trang til å minne unge foreldre som oppdager at de må innfri til dels høye krav både ute og hjemme, at det som har rammet dem faktisk er selve livet. Og enda verre: Vi har ingen garanti for at det blir bedre. Heldigvis har dagens småbarnsforeldre en av verdens beste velferdsordninger med betalt fødselspermisjon inntil et helt år. Heldigvis begynner det å bli stadig vanligere at fedre tar ut sin del av permisjonen. Barnehagedekningen blir bare bedre. Og fortsatt pågår kjønnskampen mellom foreldre som i begynnelsen av et samliv må forhandle og krangle seg fram til en likestilt arbeidsfordeling. Det er som det skal være, og travlest er enslige mødre, etter hva jeg har erfart som datter av en skilt mor i full jobb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer