Livssynsåpen seremoni ved livets slutt

Jeg ønsker å bidra til et bedre tilbud for dem som ønsker en livssynsåpen seremoni.

KAN BIDRA MED TEKSTER: — Flere av våre fremste forfattere, som Herbjørg Wassmo (bildet), Gro Dahle, Marit Tusvik og Frode Grytten, har skrevet nye tekster som kan brukes når deres egne ikke strekker til,» skriver kulturministeren. 
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix .
KAN BIDRA MED TEKSTER: — Flere av våre fremste forfattere, som Herbjørg Wassmo (bildet), Gro Dahle, Marit Tusvik og Frode Grytten, har skrevet nye tekster som kan brukes når deres egne ikke strekker til,» skriver kulturministeren. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når en vi er glad i går bort, må familien ta stilling til hvordan gravferden skal være. Jeg ønsker at vi skal legge bedre til rette for dem som ønsker en seremoni som ikke er organisert av et tros- eller livssynssamfunn.

Hvert år gravlegges rundt 50 000 mennesker i Norge. Av disse gravlegges anslagsvis ni av ti i regi av Den norske kirke. Vi har en åpen folkekirke i Norge. Folk som opplever en vanskelig periode, får støtte fra kirken selv om de ikke er medlem. Human-Etisk Forbund tilbyr også gode gravferdsritualer. Men ikke alle føler det er rett å overlate avskjedsseremonien til et bestemt tros- eller livssynssamfunn. Årlig skjer rundt 500 begravelser i ikke-religiøs regi.

Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Regjeringen.no
Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Regjeringen.no Vis mer

Den norske kirke har en sterk posisjon i samfunnet. Samtidig viser tallene at tilhørigheten til folkekirken er svakere enn før. De siste tjue åra har antallet som oppgir å ikke ha en religiøs tro, blitt fordoblet. Rundt halvparten av befolkningen gifter seg utenfor et trossamfunn. Samtidig synker andelen ungdom som velger kirkelig konfirmasjon. Når kirken ikke er en del av store markeringer i livet, er det for mange heller ikke naturlig at den skal være et sted for markering av døden. Noen familier går derfor til presten og ber om minst mulig kristent innhold i begravelsen. Noen ganger går det fint, men familier kan ikke forvente at Den norske kirke skal tilby begravelse uten religiøst innhold.

Norge blir stadig mer flerkulturelt. Mange reiser mer ut i verden, finner kjærligheten, og tar sin kjære til Norge. Andre kommer hit for å forenes med familie, studere, jobbe, eller for å få beskyttelse. Vi får familier med føtter plantet i flere kulturer og religioner. Det kan være en utfordring når familien skal velge hvordan en gravferd skal foregå. For eksempel er den muslimske tradisjonen at seremonien foregår som bønn ved graven. Noen av muslimene som har vokst opp i Norge, ønsker å kombinere dette med tradisjonen for samling, sang og minnetaler.

Tros- og livssynssamfunn tilbyr i dag ulike gravferdsseremonier som kan tilpasses personlige ønsker. Men det bestemte livssyn eller religion legger føringer for seremonien.

Jeg ønsker å bidra til et bedre tilbud for dem som ønsker en livssynsåpen seremoni. En personlig seremoni der den som er død, er hovedpersonen og der det er rom for å ta med ulike tros- og livssynsuttrykk. Der det er plass for musikk og tekst som betydde noe i livet som ble levd, eller som gir trøst i sorgen. Samtidig bør det finnes en fast ramme som sikrer verdighet og gjenkjennelighet i gravferdsritualet.

Følg oss på Twitter

I dag er det mange begravelsesbyråer som kan hjelpe til med å lage en slik personlig seremoni. Vi ønsker nå å legge bedre til rette ved å lage en ramme for en livssynsåpen seremoni der folk kan velge mye av formen og innholdet selv.

I første omgang skal tre kommuner bidra til å gjøre livssynsåpne seremonier kjent og samle erfaringer: Lillehammer, Lørenskog og Drammen. På nettsiden livssynsapenseremoni.no vil det finnes forslag til ramme for og innhold i seremonien. Flere av våre fremste forfattere, som Herbjørg Wassmo, Gro Dahle, Marit Tusvik og Frode Grytten, har skrevet nye tekster som kan brukes. Jeg håper deres tekster kan hjelpe folk å finne ord når deres egne ikke strekker til.

FRAMHEVES OGSÅ: Forfatter Frode Grytten Foto: Berit Roald / SCANPIX
FRAMHEVES OGSÅ: Forfatter Frode Grytten Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Ifølge norsk lov må begravelsen skje innen ti virkedager etter dødsfallet. Det gir en familie i sorg kort tid på å ta mange viktige beslutninger. Den personlige og livssynsåpne seremonien skal være en tilgjengelig valgmulighet for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer