Livssynsåpen seremoni ved livets slutt

Jeg ønsker å bidra til et bedre tilbud for dem som ønsker en livssynsåpen seremoni.

KAN BIDRA MED TEKSTER: — Flere av våre fremste forfattere, som Herbjørg Wassmo (bildet), Gro Dahle, Marit Tusvik og Frode Grytten, har skrevet nye tekster som kan brukes når deres egne ikke strekker til,» skriver kulturministeren. 
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix .
KAN BIDRA MED TEKSTER: — Flere av våre fremste forfattere, som Herbjørg Wassmo (bildet), Gro Dahle, Marit Tusvik og Frode Grytten, har skrevet nye tekster som kan brukes når deres egne ikke strekker til,» skriver kulturministeren. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når en vi er glad i går bort, må familien ta stilling til hvordan gravferden skal være. Jeg ønsker at vi skal legge bedre til rette for dem som ønsker en seremoni som ikke er organisert av et tros- eller livssynssamfunn.

Hvert år gravlegges rundt 50 000 mennesker i Norge. Av disse gravlegges anslagsvis ni av ti i regi av Den norske kirke. Vi har en åpen folkekirke i Norge. Folk som opplever en vanskelig periode, får støtte fra kirken selv om de ikke er medlem. Human-Etisk Forbund tilbyr også gode gravferdsritualer. Men ikke alle føler det er rett å overlate avskjedsseremonien til et bestemt tros- eller livssynssamfunn. Årlig skjer rundt 500 begravelser i ikke-religiøs regi.

Den norske kirke har en sterk posisjon i samfunnet. Samtidig viser tallene at tilhørigheten til folkekirken er svakere enn før. De siste tjue åra har antallet som oppgir å ikke ha en religiøs tro, blitt fordoblet. Rundt halvparten av befolkningen gifter seg utenfor et trossamfunn. Samtidig synker andelen ungdom som velger kirkelig konfirmasjon. Når kirken ikke er en del av store markeringer i livet, er det for mange heller ikke naturlig at den skal være et sted for markering av døden. Noen familier går derfor til presten og ber om minst mulig kristent innhold i begravelsen. Noen ganger går det fint, men familier kan ikke forvente at Den norske kirke skal tilby begravelse uten religiøst innhold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer