Livstrøtte gamle trenger aktiv livshjelp, ikke aktiv dødshjelp

Livet er hellig og ukrenkelig.

Den høyeste verdi: Tar man bort Livet, faller alle andre relative verdier. Livet er den absolutte verdi, skriver Marit Hølland Paulsen. Foto: Privat.
Den høyeste verdi: Tar man bort Livet, faller alle andre relative verdier. Livet er den absolutte verdi, skriver Marit Hølland Paulsen. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi hører for tiden om gamle mennesker som er trøtte av livet og ønsker å dø. Noen av disse begår selvmord. Tall fra Regionalt Senter for Eldremedisin og Samhandling ved Stavanger Universitetssykehus viser at i tidsrommet 2010 til 2013 var det for personer over 65 år registrert rundt 90 selvmord årlig, til sammen 365.

Hele 267 av disse var menn, 87 kvinner. De fleste av disse selvmordene, 60 prosent, hadde psykisk lidelse som hovedårsak. 22 prosent skyldtes somatisk sykdom, 9 prosent redusert funksjonsevne og 7 prosent tap av partner. For eldre innlagt i institusjon/sykehus hadde 40 prosent en depressiv lidelse. Likevel var selvmord under institusjonsopphold sjelden. Opphold der virket beskyttende. Familieproblemer var en viktigere årsak til depresjonsutvikling enn ensomhetsopplevelse.

Når det gjelder den gruppen som er mest utsatt for selvmord, de som bor i egen bolig, er det hjemmesykepleieren, i tillegg til pårørende, som har best mulighet for å oppdage depresjonsutvikling hos den gamle. Men det forutsetter at noen få sykepleiere går igjen over tid og dermed gis mulighet for å registrere endringer i følelser og adferd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.