Livsviktig fra Arne Næss

Filosofen markerer 95-årsdagen med ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vår internasjonalt anerkjente filosofistorhet og naturelsker Arne Næss fyller 95 år på lørdag.

Han ville neppe vært frisk hvis han ikke fant tidspunktet riktig til å lansere nok en bok i sin lange karriere – denne gang med tittelen «Livsviktig».

For folk flest er nok den gamle vismannen vel så kjent som miljøverneren, friluftsmannen og fjellklatreren, og onkelen til den avdøde investoren og eventyreren Arne Næss jr.

Boka «Livsviktig» bærer undertittelen «Arne Næss og dialogen» og øser av mannens livsvisdom gjennom flere mannsaldrer. Den utgis på Flux forlag og filosofens medforfatter er Henrik B. Tschudi, grunnlegger av Stiftelsen Flux og det livsfilosofiske tidsskriftet med samme navn. Han var bare ett år da Arne Næss ble professor i 1939.

Ukonvensjonell

Allerede ved den anledningen markerte Næss seg som høyst ukonvensjonell og frittalende ved å utbasunere at han hadde lært like mye av rotter som av Platon. Det opprørte – det var ikke slikt man skulle si den gang.

Men det var heller ikke siste gang Arne Næss brøt med snusfornuften – eller «lommeruskfornuften», som han selv ville spissformulert det. Han har alltid ment at filosofien må henge sammen med livet.

– Tanker er ikke nok, vi må ha med oss hele spekteret av følelser og handling, har han uttalt.

«Livsviktig» er en oppfølger til samtaleboken «Hvor kommer virkeligheten fra?», som ble utgitt på Kagge forlag i 2000.

Markering

Bokutgivelsen er også ment som en hyllest til filosofen på hans 95-årsdag 27. januar. Men også nasjonalbiblioteket i Oslo er med på feiringen ved å lansere en bibliografi over Arne Næss’ omfattende forfatterskap, ført i pennen av Svein Sundbø.

Filosofen regnes som en av nåtidens mest innflytelsesrike intellektuelle, med en lang rekke bokutgivelser og utmerkelser bak seg.

Sundbø vil selv tale til Næss på dagen og fortelle om arbeidet med bibliografien.

Det blir også korte taler ved Næss’ venner og samarbeidspartnere, blant dem professor Johan Galtung, prorektor og filosof Inga Bostad, professor Rune Slagstad og klatrekamerat Ralph Høibakk og andre miljø- og naturvenner.

På programmet står også kunstneriske innslag ved cellisten Truls Mørk og den 11 år gamle fiolinisten Ann Hou Sæther som blir akkompagnert av pianisten Kyrre Havdal.

(NTB)

HEDRET: Professor, dr. philos Arne Dekke Eide Næss ble i februar i fjor utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats. I dag fyller han 95.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer