Livsviktig fra Arne Næss

Filosofen markerer 95-årsdagen med ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vår internasjonalt anerkjente filosofistorhet og naturelsker Arne Næss fyller 95 år på lørdag.

Han ville neppe vært frisk hvis han ikke fant tidspunktet riktig til å lansere nok en bok i sin lange karriere – denne gang med tittelen «Livsviktig».

For folk flest er nok den gamle vismannen vel så kjent som miljøverneren, friluftsmannen og fjellklatreren, og onkelen til den avdøde investoren og eventyreren Arne Næss jr.

Boka «Livsviktig» bærer undertittelen «Arne Næss og dialogen» og øser av mannens livsvisdom gjennom flere mannsaldrer. Den utgis på Flux forlag og filosofens medforfatter er Henrik B. Tschudi, grunnlegger av Stiftelsen Flux og det livsfilosofiske tidsskriftet med samme navn. Han var bare ett år da Arne Næss ble professor i 1939.

Ukonvensjonell

Allerede ved den anledningen markerte Næss seg som høyst ukonvensjonell og frittalende ved å utbasunere at han hadde lært like mye av rotter som av Platon. Det opprørte – det var ikke slikt man skulle si den gang.

Men det var heller ikke siste gang Arne Næss brøt med snusfornuften – eller «lommeruskfornuften», som han selv ville spissformulert det. Han har alltid ment at filosofien må henge sammen med livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer