Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Livsvisdom til salgs

Prinsesse Märtha Louises favorittforfatter går aldri av moten.

DET ER ÅTTE

år siden den brasilianske forfatteren Paulo Coelho ga ut «Alkymisten», men den nekter å dø. Millioner av lesere verden over har latt seg begeistre av boka, og i mai måned ligger den sannelig igjen på toppen av bestselgerlista her i Norge. Man kan godt spørre seg hva det er med Coelhos enkle fabel som gjør den så evigaktuell.

DA COELHO VAR

i Norge i fjor i forbindelse med lanseringen av sin nyeste bok, «Djevelen og Frøken Prym», sendte selveste Märtha bud på ham. Hun har fortalt at Coelho er hennes yndlingsforfatter. For noen år siden ga hun ham også en skreddersydd hilsen ved å brodere navnet hans på sin berømte 30-årskjole. Hun er ikke alene. I forrige måned annonserte Arendal kommune at de ville kjøpe 3000 eksemplar av «Alkymisten» og gi den i gave til de ansatte. Kommunen mener boka vil medvirke til å få høyere temperatur på visjonsarbeidet, samt skape engasjement og deltakervilje. Samtidig inviterte rådmannen Paulo Coelho til en konferanse i regi av kommunen der forfatteren skal fortelle om sitt syn på visjoner og drømmer.

MED SIN DEBUTROMAN

«Alkymisten» fant Coelho et slags trylleformular, som han seinere har forfulgt i alle sine romaner. Alkymi er en viten bestående av filosofiske betraktninger, mystisisme og kjemi. Det handler om å skape metall om til gull, eller for leserens del: å forfølge sine drømmer. Coelho er kjent for å inspirere leseren til å forandre sitt eget liv. Forfatterens mantra er at alle mennesker kan skape sin egen historie.

ONDE TUNGER VIL

ha det til at Coelhos bøker er kvasifilosofi. På et vis er det vanskelig å være uenig i denne merkelappen. Coelho står for en slags naiv altruisme - om alle mennesker bare er gode, vil alt gå bra til slutt. «Alkymisten» er spekket med visdomsord av typen: «Når et menneske virkelig ønsker seg noe, vil hele universet arbeide for at ønsket skal bli oppfylt.» Ingenting galt i det selvsagt, men når hele boka består av liknende betraktninger, kan det bli for mye av det gode. Coelhos livsfilosofi blir for «riktig» og overtydelig. Det er rett og slett for lite rom til leserens egen fantasi.

MEN FOR DE

30 millioner leserne av «Alkymisten», av disse rundt 40000 nordmenn, er dette selvsagt uvedkommende. Når «Alkymisten» treffer så mange, utgjør den en hel bevegelse. Og bøker som har kraft nok til å få leseren til å søke etter sannheten om seg selv, er egentlig utelukkende av det gode.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media