NY ROMAN: På norsk har Liza Marklunds tiende roman om journalisten Annika Bentzon fått tittelen «Fasadefall». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY ROMAN: På norsk har Liza Marklunds tiende roman om journalisten Annika Bentzon fått tittelen «Fasadefall». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Liza Marklund og datteren ble alvorlig syke samtidig

Krimdronningen fikk stoffskiftesykdom med skumle følger.

I et åpenhjertig intervju med den danske avisa Berlingske forteller den suksessfulle krimforfatteren som har vært med helt fra starten av krimbølgen, og har solgt noe slikt som 15 millioner bøker på mer enn 30 språk, at hun ble rammet av sykdom i 2011. Det samme året fikk også hennes eldste datter kreft.

Ifølge Liza Marklund er det grunnen til at det har tatt så pass lang tid å få den siste boka ferdig.

«Lyckliga gatan» er den svenske tittelen på den tiende boka i krim-serien, mens bokas tittel på norsk lyder «Fasadefall». Boka er ute i disse dager.

Fortsatt er hovedpersonen Annika Bengtzon, en skarp og dyktig journalist og evig stresset mor, med brennenede hjerte og et kaotisk privatliv. Anslaget er som følger: En kald og fuktig dag blir risikokapitalisten og eksriksdagsmannen Ingemar Lerberg funnet bevisstløs og torturert i sin lekre villa i et fasjonabelt strøk utenfor Stockholm. I Kvällspressen får Annika Bengtzon jobben med å dekke saken.

Stoffskiftesykdom I intervjuet med Berlinske skriver forfatteren selv sine svar på spørsmålene avisa stiller. 

«Jeg har ikke fortalt om det før, men i 2011, det året jeg ga ut den svært voldsomme boka «Sort hvid», ble både jeg og min datter alvorlig syke. Jeg hadde lenge hatt en merkelig følelse og gikk til legen. Det viste seg at jeg hadde en stoffskiftesykdom, hvor skjoldbruskkjertelen produserer altfor mye. Det hadde gjort at jeg b hadde fått både diabetes, leverskade og en hjertefeil, og samtidig fikk min datter konstatert livmorhalskreft», skriver Marklund i den danske avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun skriver videre:

«Det var helt forferdelig. Vi lever jo i den tro, at vi er udødelige. Men etter denne opplevelsen ble døden virkelig nærværende. Jeg fikk det bra igjen, og det fikk også min datter heldigvis. Men det var virkelig et vemmelig år. Det var grunnen til at det tok to år før min nye bok kom», skriver forfatteren.

Sjansen var 50-50 Hun skriver videre at hun ser litt annerledes på livet etter denne dramatiske sykdomsoppevelse.

Hun gikk på tabletter for å bli frisk i to år, forteller hun. Sjansen for å bli bra var 50-50.
 
«Jeg vant i Lotto, jeg ble helt frisk. Legene tror ikke at det kommer tilbake, så det er helt fantastisk. Min datter skal gå til kontroll i fem år for å holde øye med om kreften vender tilbake, men den har ikke gjort det hittil», skriver hun i danske Berlinske.

Det er hennes eldste datter Annika som ble rammet av kreft. Marklunds hovedperson er netttopp oppkalt etter datteren.

Har sagt det meste Hun er kjent for å snakke høyt og direkte om vold mot kvinner og barn, og har aldri vært skyggeredd. Til den danske avisen forteller hun at hun er mindre aktiv i samfunnsdebatten nå, etter at hun ble syk. Hun har ikke lenger behov for det.

«Jeg føler at jeg har sagt det meste. Jeg kan godt si det igjen, men jeg behøver ikke at stå og skrike hele tiden», skriver hun og legger til at hun har vært spaltist og skrevet debattartikler i 25 år.

Lykkelig liv I intervjuet forteller hun om en oppvekst helt nord i Sverige, nesten helt oppe ved polarsirkelen. Klimaet var barskt og det fantes ingen som var rike og ingen overklasse.

ÅPEN OM SYKDOM: Nå snakker hun om stoffskiftesykdommen som rammet henne for to år siden. Samtidig ble også hennes eldste datter syk. Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPEN OM SYKDOM: Nå snakker hun om stoffskiftesykdommen som rammet henne for to år siden. Samtidig ble også hennes eldste datter syk. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun sier at hun aldri har forstått dette med klasser. Da hun kom til  Stockholm som 24-åring var det første gang hun hørte folk snakke om at noen hadde «fin familie».

«Det å finne sin plass og å bli sosialt akseptert er helt fundamentalt. Jeg er svært fascinert av det, og det er det min nye bok handler om - jakten på det lykkelige liv», forklarer hun i Berlingske.

Personlig er Marklund ikke så interessert i å være lykkelig. Hun er ikke så opptatt av lykke fordi hun er så travel. Hun synes det er kjedelig å bare sitte der og være lykkelig på en stillestående måte, får leserne vite.

Hennes første bok ble utgitt på det minste forlaget i Sverige. Det ble bare trykket opp 3000 eksemplarer. Ganske raskt solgte hun over en million bøker i Sverige. Hun gikk fra å ha stram økonomi til å bli em velstående kvinne, har hun fortalt i flere intervjuer.   

«Det å være kjent er egentlig veldig ubehagelig, jeg er en ytterst dårlig kjendis», skriver hun.

Marklund har vært åpen om at hun har en stalker etter seg, en mann som forfølger henne og hennes familie.

KRIM-DRONNING:  Her stilte forfatter Liza Marklund opp med støvsuger. FOTO:  ANNIKEN C. MOHR/Dagbladet
KRIM-DRONNING: Her stilte forfatter Liza Marklund opp med støvsuger. FOTO: ANNIKEN C. MOHR/Dagbladet Vis mer