Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liza Marklund var slått ut av sykdom samtidig som dattera fikk kreft

- Jeg var veldig syk, sier den svenske krimdronninga.

SKUMMEL SYKDOM: Det tok to år før «Fasadefall» kom, fordi Liza Marklund ble rammet av en sykdom i skjoldbrukskjertelen som hadde alvorlige følger. I den tiende romanen om Annika Bengtzon har hun latt seg inspirere av Ibsen og Nora. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUMMEL SYKDOM: Det tok to år før «Fasadefall» kom, fordi Liza Marklund ble rammet av en sykdom i skjoldbrukskjertelen som hadde alvorlige følger. I den tiende romanen om Annika Bengtzon har hun latt seg inspirere av Ibsen og Nora. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det var femti prosent sjanse for at jeg skulle bli frisk — og jeg ble det. Det var ren flaks, sier Liza Marklund på hotellrommet i Oslo.

De ekstremt lange beina er ikledd skinnbukse. På føttene sitter svarte Dr. Martens-boots.

Krimforfatteren som bare i Norge har solgt 750000 bøker om den dyktige, men akk så stressete journalisten Annika Bengtzon i Kvällspressen, har sluttet å gi intervjuer i Sverige etter at hun ble syk. Det tok tid før sykdommen ble oppdaget.

- Jeg skjønte ikke hva det var. Da jeg til slutt kom meg til legen, så oppdaget han at jeg hadde giftstruma.

Sykdommen hypertyreose innebærer overproduksjon fra skjoldbruskkjertelen.

-Jeg hadde hatt det så lenge at jeg hadde pådratt meg diabetes, leverskader og hjertefeil. Jeg var veldig syk og fikk enormt mye medisiner.

-Et forferdelig år En bivirkning av medisinene var at immunforsvaret ble slått ut.

- Hvis jeg fikk feber, måtte jeg dra på sykehuset innen to timer, ellers kunne jeg dø. Så fikk min datter kreft. Vi var syke samtidig. 2011 var et forferdelig år.

Marklund prøvde å overhøre kroppens signaler.

- Jeg følte meg bare lat. Så jeg trente bare litt hardere, og jobbet litt hardere, og da ble jeg jo enda sykere. Men det var mye verre at barnet mitt var syk.

Dattera Annika, det er henne karakteren er oppkalt etter, var bare 27 år da hun fikk kreft. I dag er hun ok, sier Marklund.

Inspirert av Ibsen I «Fasadefall» blir eks-riksdagsmannen og forretningsmannen Ingemar Lerberg funnet torturert og bevisstløs i sin fasjonable villa. Dessuten er hans kone Nora er sporløst forsvunnet. Inspirasjonen til Nora-karakteren kommer, selvsagt, fra Ibsen.
- Jeg ville utforske hva som får Nora til å gå — i 2013. Jeg har grublet veldig mye over hva som hendte da Nora i «Et dukkehjem» slengte igjen døra.

Romanens undertekst kretser rundt moderskap.

- Annika Bentzon lever med en ny familie nå. Med mine barn og dine barn og fire ulike navn på døra. Jeg har min eldste datter med en annen mann, så vi har alltid hatt en stefamilie. Det er ikke helt lett, altså. Så jeg ville utforske det.

Det er bare ei bok igjen om Annika. Det var slik hun planla det helt fra starten.

- Hun er en veldig komplisert person, selv om hun er kvinne. For kvinner er jo mennesker selv om vi ikke behandles som det, sier Liza Marklund som beskriver Annika som «intelligent, ambisiøs, utrivelig mot kollegaene og håpløs». Hun elsker sine barn, men hater sin mor, hun har sveket sin man og blitt sammen med en annen.

- Hun gjør jo feil. Men hun kommer unna med det. Hun får lov til å gjøre feil. I virkeligheten er det jo slik at menn får gjøre feil, ikke kvinner, sier feministen.
Snobbete fasader Skildringene av hjemmefruene på Solsiden er underholdende lesning.

-Nora er jo veldig opptatt av å beholde fasaden og redde familiens ære akkurat som Nora er i dukkehjemmet. Selv kommer jeg  fra Norrbotten i Nord-Sverige — nærmest et klasseløst samfunn. At noen skulle være finere enn andre, er ikke noe jeg har med meg i ryggmargen.

LITE FASADE: Liza Marklund har samme mann, samme barn - og samme bil som før suksessen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LITE FASADE: Liza Marklund har samme mann, samme barn - og samme bil som før suksessen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Som barn følte hun aldri at hun passet inn.

- Jeg har alltid vært for lang. Jeg har vært litt feil. Jeg vokste opp midt ute i skogen og traff aldri andre jenter før jeg begynte på skolen. Det var for seint, jeg kom aldri inn i jenterollen. Fortsatt er jeg dårlig på kvinnelige nettverk.

Uten Botox Hun skal være lite preget av suksessen og millionene.

- Jeg har samme mann, samme barn og samme bil som før jeg begynte å tjene penger. Og jeg har aldri prøvd Botox — og jeg er den eneste i Marbella, sier forfatteren som skrev «Fasadefall» i rekkehuset i Spania.

Hun er UNICEF-ambassadør og har investert i et legemiddelfirma som skal prøve å kurere dyreallergi. Hun og mannen driver en safari-resort i Kenya, sammen med masaier. Dessuten har hun i halvannet år skrevet på et amerikansk filmmanus sammen med en kollega.

-Vi har skrevet ni versjoner. Jeg ser dette som en lang, interessant privatundervisning med lærere fra London, Kroatia og Hollywood.

- Du snakker veldig fort.

- Jeg er jo kvinne, og vi har bare halve tiden til å få snakke.

- Hvor lenge kommer du til å være feminist?

- Så lenge det er nødvendig, selvsagt.

- Til du dør?

- Hvis samfunnet blir endret før det, trenger jeg jo ikke det. 

LUKKET MUNNEN: Liza Marklund har sluttet å gi intervjuer i Sverige. - Jeg trenger det ikke. Og jeg har sagt det jeg har på hjertet, sier hun til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LUKKET MUNNEN: Liza Marklund har sluttet å gi intervjuer i Sverige. - Jeg trenger det ikke. Og jeg har sagt det jeg har på hjertet, sier hun til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer