Lizz Wright - jazzvokal i særklasse på vei til Norge

Wandrups utvalgte: Hun minner om Nina Simone og Sade.

TIL NORGE: Lizz Wright, jazzvokalist i de beste tradisjoner, aktuell med albumet «Freedom & Surrender», er på vei til Lillehammer og Oslo.
TIL NORGE: Lizz Wright, jazzvokalist i de beste tradisjoner, aktuell med albumet «Freedom & Surrender», er på vei til Lillehammer og Oslo.Vis mer

CD/KONSERT: Den amerikanske jazz-vokalisten Lizz Wright er klar for to konserter i Norge førstkommende helg. Lørdag stiller hun på DølaJazzLillehammer og søndag kommer hun til Cosmopolite i Oslo.

Hun har nettopp utgitt sitt femte soloalbum siden debuten med «Salt» i 2003. «Freedom & Surrender» er det første siden «Fellowship» i 2010.

Wright er fra den lille byen Hahira i Georgia. Faren var prest og musikalsk leder i den lokale kirken, og Wright startet som mange av sine forgjengere i gospelkor.

Derfra har hun hengitt seg til jazz og soul, og framfører låtene, mange av dem egenkomponerte, i en dvelende, intens og meditativ stil. Hun lar tonene stige og holder dem der.

Med sin dunkle, poetiske alt-vokal minner hun om Nina Simone eller Sade. Den nye plata er produsert med fin hånd av Larry Klein, som tidligere har jobbet med Joni Mitchell, Madeleine Peyroux og Melody Gardot.

På repertoaret står en flott versjoner brødrene Gibbs Bee Gees-hit «To Love Somebody». George Porter er med på en duett, og den tyske trompeteren Till Brönner forsyner Nick Drakes «River Man» med en tynn stripe på Flugehorn.

Wright kommer til Norge med fire musikere; gitar, keyboard, bass og trommer.

Men først og fremst med en stemme som er kjent for å trollbinde den som lytter.