KLIMAVERSTING? Lederen i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, prøver å framstille Norge som klimaversting, det blir helt feil, skriver LO. NTB Scanpix
KLIMAVERSTING? Lederen i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, prøver å framstille Norge som klimaversting, det blir helt feil, skriver LO. NTB Scanpix Vis mer

LO har utformet en ambisiøs klimastrategi

Det blir helt feil når Hermstad og Fremtiden i våre hender prøver å framstille Norge som klimaversting.

Meninger

Arild Hermstad kommenterer i Dagbladet 5. august et tidligere innlegg med LOs leder Gerd Kristiansen. Som Hermstad helt riktig nevner sier LOs klimastrategi: «Vi må snarlig snu utviklingen i retning av et framtidig nullutslippssamfunn. Den gjenværende delen av klodens CO2-budsjett blir stadig mindre, og det er viktig å få fortgang i omstillingen».

Det er svært positivt at det kan gå mot en klimaavtale i Paris. Obamas politikk for betydelige kutt i utslipp fra kraftsektoren er derfor svært godt nytt. Dette vil redusere utslipp fra kull i kraftproduksjonen. Kull er det mest klimafiendtlige brenslet, og den overveiende delen av verdens kullreserver må bli liggende i bakken. I tiårene framover er det imidlertid fortsatt betydelig behov for olje og gass, samtidig som fornybarkapasiteten bygges ut. Dette er også tilfelle i Europa når utslippene skal kuttes framover.

Det blir helt feil når Hermstad prøver å framstille Norge som klimaversting. Industrien har gjennomført store kutt, og klimagassutslipp per BNP-enhet har utviklet seg parallelt i vestlige EU-land og Norge over tid. Også virkemidlene i klimapolitikken er ganske like. Men EU har hatt langvarig økonomisk krise og Norge høy BNP-vekst og stor innvandring. Ikke bare utslipp fra oljenæringen, men også høy befolkningsvekst og medfølgende transportbehov er en utfordring. LO tar disse utfordringene alvorlig og har utformet en ambisiøs klimastrategi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.