Anmeldelse: «Visning» på NRK TV

Lo ikke en eneste gang

Martin Beyer-Olsen og Christian Mikkelsen ser ut til å more seg i serien «Visning». For seerne finnes ikke en eneste morsom scene.

DÅRLIG KONSEPT: Dessverre drukner det Martin Beyer-Olsen og Christian Mikkelsen har av komisk talent i dårlige ideer og gjentakende karakteristikker. Foto: NRK
DÅRLIG KONSEPT: Dessverre drukner det Martin Beyer-Olsen og Christian Mikkelsen har av komisk talent i dårlige ideer og gjentakende karakteristikker. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bør ikke en humorserie få deg til å le? Humor trenger ikke å være skadelig, men den må i det minste tørre å bite. Når NRK nå er ute med sin nye humorsatsing «Visning», er det så godt som umulig å få trimmet smilebåndet.

De folkekjære komikerne Christian Mikkelsen og Martin Beyer-Olsen innehar de viktigste rollene, og selv om serien lener seg på populære humorsatsinger, skuffer «Visning» med vitser som ikke engang vil gjøre den mest ømfintlige fortred. Serien er tam, åpenbar og ubrukelig da den faktisk ikke framkaller latter.

«Visning»

Humorserie

Tidspunkt: Premiere 22. oktober 2021
Beskrivelse: I åtte episoder blir vi tatt med på boligvisninger i en humorserie av og med Christian Mikkelsen og Martin Beyer-Olsen.
Kanal: NRK TV

«Her er det ingenting å le av.»
Se alle anmeldelser

NRK har lenge stått for husholdningshumoren i Norge. De har vært en ledende formidler av norsk humor på TV med klassiske programmer som «Fleksnes fataliteter» og diverse KLM-produksjoner. Kanskje var det til det beste at det ble tatt et oppgjør med denne tradisjonen, at humoren ble farligere og mindre familievennlig. Vi trenger ikke å gå lenger tilbake enn til 2008 for å entre et Norge som siterte «Ut i vår hage» med allværsjakka og «kamlelåså», en serie som var mer grenseoverskridende enn hva vi får levert av NRK i dag.

Spikeren i kista

Nå ler man av serier som «Parterapi», «Side om side» og «Allerud VGS». Vel, om det er så mye latter involvert i TV-tittingen er usikkert, men noe stopper seerne fra å skru av, eller bytte kanal.

«Visning» føyer seg inn i samme tradisjonen, og forhåpentligvis er dette spikeren i kista for en vel utprøvd stil. På flere måter likner «Visning» på «Parterapi». Det er en situasjonsbestemt komedie, hvor humoren skapes av overdrevne rollefigurer i møte med «vanlige» mennesker i en høytidelig setting. Denne gangen er det altså boligvisning som er situasjonen.

Vi møter unge voksende som skal flytte hjemmefra, åndemanere, allergikere, et par som venter barn nummer to, og mange flere. Alle er ute etter drømmeboligen, men den er ikke nødvendigvis så lett å finne. Hver episode er en ny visning med nye rollefigurer.

Hvordan skal man lage mer enn én episode av dette konseptet? Etter å ha sett seriens første episoder, må jeg konkludere med at det vanskelig skal gjøres å lykkes. «Visning» lykkes i alle fall ikke.

Humoren drukner

Christian Mikkelsen og Martin Beyer-Olsen veksler mellom de ulike rollefigurer og står for de komiske elementene, men ingen av dem utmerker seg ytterligere. Dessverre drukner det de har av komisk talent i dårlige ideer og gjentakende karakteristikker. Det resulterer i at ikke en eneste scene er det minste morsom.

Mye norsk humor er blitt snill og ufarlig. Det er vanskelig å være morsom uten å tråkke noen på tærne, men det fins en balanse. Serier som «Visning» og «Side om side» blir rett og slett for tamme.

Det er nok av eksempler på humor som blir for drøy, som går over til det rent ubehagelige. Men humor bør gå på bekostning av noe, da gjerne utøveren selv.

«Visning» tør verken sparke opp eller ned, og ingen av rollefigurene er utviklet nok til å overraske. Som seer ligger man gjerne flere skritt foran handlingsforløpet, og klarer fint å gjette seg til neste vits før den kommer. Og hvem ler av det man vet kommer?

Dårlig idé

NRKs humoravdeling trenger et friskt pust. Det er altså ikke «Visning».

Hvordan kunne det gå så feil? Kanskje fordi «Visning» blir for repetitivt? Eller fordi det ikke er ambisiøst nok? Eller er ideen rett og slett ikke god? Litt av alt vil jeg tro.

Uansett, en ting er sikkert: Dette er ikke er noe å kaste bort tida si på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer