Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja:

LO og arbeidsplasser på en død planet

Et LO-vedtak om vern av LoVeSe vil kunne ha stor betydning for framtida for norsk oljepolitikk.

FOR VERN: Trine Lise Sundnes, Handel og Kontor. Foto: NTB Scanpix
FOR VERN: Trine Lise Sundnes, Handel og Kontor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-forbudet Handel og kontor gikk denne uka inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) mot framtidig petroleumsvirksomhet. Dermed har tre store LO-forbund gått inn for samme vedtak. Tilsammen har de et flertall av delegatene på LO-kongressen neste år.

Det er for tidlig å si om dette betyr at kongressen vil vedta en ny holdning til konsekvensutredning. LO-leder Gerd Kristiansen står fast på organisasjonens standpunkt fra 2013, at «LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak».

Les også: - Klimasaken er ikke komplisert å forstå. Min femåring skjønner tegninga.

Trine Lise Sundnes er leder for Handel og kontor, og sa til NRK før helga at det er tradisjon for at man diskuterer og finner fram til kompromisser under LO-kongressen. Det er naturligvis andre forbund i LO som vil arbeide hardt for å unngå vern, blandt dem Industri Energi som organiserer ansatte innen olje, gass og landbasert industri. Industri Energis mangeårige leder Leif Sande sikter forøvrig mot sikker plass Hordaland Arbeiderpartis stortingsliste foran valget neste år.

Et LO-vedtak om vern av LoVeSe vil kunne ha stor betydning for framtida for norsk oljepolitikk. Høyre, Arbeiderpartiet og Frp er alle for konsekvensutredning, men et LO-nei vil kunne påvirke Arbeiderpartiets standpunkt. Det vil i så fall være historisk, og med stor sannsynlighet hindre flertall for oljeaktivitet i områdene med noen av verdens rikeste fiskeriressurser.

Sundnes understreker at vedtaket i Handel og kontor er «mykt». Oljekranene skal ikke skrus av i morgen. Å ikke åpne disse områdene for leteaktivitet markerer ikke slutten, men begynnelsen på slutten av den norske oljealderen. Det er nødvendig, og gode nyheter for planeten. Det er allerede investert i og satt i produksjon mer olje- gass og kullutvinning enn klimaet tåler dersom vi skal holde oss innenfor togradersmålet og ukontrollert temperaturøkning.

Les også: Slik kan det være mulig å øke bensinprisen til 25 kroner literen

Vi ser nå at perspektivet løftes vesentlig hos mange aktører når det gjelder framtida til oljevirksomheten. Analysebyrået Fitch kom denne uka med en analyse som fortalte at elbilene utgjør en alvorlig trussel mot verdens oljeindustri. Statoil-sjef Eldar Sætre peker på samme fenomen, og tror vi kan se en krympende oljeindustri allerede innen 2020.

Arbeidsplasser er avgjørende for det norske samfunnet og for velferden. Oljevirksomheten vil fortsatt være viktig i mange år, men må vike for andre hensyn. Som lederen av sammenslutningen av europeiske arbeidstakerorganisasjoner, ETUC, sier: «Ingen arbeidsplasser på en død planet».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!