Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Load error

«Ben X» er et ungdomsdrama om mobbing som virkelig crasher.

||| FILM: «Moralen er som følger: Hvordan komme mobberne til livs? Gi dem en skikkelig lærepenge de seint vil glemme. Hvordan nå ut til ungdommen? Inkluder en verden de kjenner, muligens et dataspill.». Noe sånt må Nic Balthazar har skriblet på et papir i 2005, før han satte seg ned og skrev sin 85 siders lange ungdomsroman «Niets was alles wat hij zei». En roman Balthazar siden var så fornøyd med at han skrev et skuespill, som han satte opp og selv regisserte. Noe som igjen førte til et filmmanus og til filmen «Ben X».

Rainman
Ikke at jeg skal frarøve Balthazar fortellerglede, men makan til moraliserende informasjonsfilm mot mobbing skal man lete lenge etter. Filmen handler om Ben, en tenåring med Aspergers syndrom, en slags høytfungerende autisme à la den Dustin Hoffman portretterer i suksessfilmen «Rainman» fra 1988. Det eneste stedet Ben føler at han har kontroll er i onlinespillet «Overlord». I det daglige livet møter han derimot stadig motgang. Han blir mobbet kraftig på skolen, og faren har problemer med å ta diagnosen hans på alvor.

Endimensjonal
Filmen åpner relativt godt, og Greg Timmermans spiller troverdig som Ben. Regissøren etablerer også Bens forståelse av verden på en overbevisende og fin måte. På den andre siden er historien svært endimensjonal og hul, og veldig lik informasjonsfilmen mot piratkopiering — den med «You Wouldn?t Steal a Car» — i det filmatiske uttrykket.

I tillegg, og verst av alt, runder Balthazar av filmen på en usmakelig og lite velfundert måte. Noe som fører til at man forlater kinosalen både skuffet og irritert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media