Lobbyister og demokrati

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VENSTRE OG SV

har igjen satt søkelys på stortingslobbyistenes roller og ansvar ved å foreslå et lobbyregister. Målet er bedre innsyn i hvem som oppsøker Stortinget for å påvirke, hvem de representerer, hvem de treffer, og hva saken dreier seg om. Andre partier er skeptiske. Stortingspresident Jørgen Kosmo avviser forslaget fordi han antar at stortingsrepresentantene er modne nok til å vite hvem de snakker med, og vil spørre hvilke interesser de representerer. Både forsvarere og kritikere mener at demokratiet og tilliten til politikere står på spill. Når og hvordan kan lobbyister styrke - og svekke - demokratiske idealer?

Dette er ikke bare en norsk debatt. I Sverige avviste en offentlig utredning lignende forslag. EU-kommisjonen har foreslått slike tiltak for økt åpenhet om de visstnok mer enn 10 000 lobbyister som fremmer organisasjoner og regioners interesser i EU-systemet. Norge må også håndtere utfordringer fra en av Europarådets konvensjoner, som vil skille mellom akseptabel lobbyvirksomhet og det som kalles bakgrunnskorrupsjon. Det er uakseptabelt når personer i en beslutningstakers politiske parti, familie eller omgangskrets utnytter sine muligheter til å påvirke beslutningene ved å motta tilbud om en utilbørlig fordel. Straffelovsrådet har foreslått at slik påvirkning ikke er utilbørlig dersom det er åpenhet om at lobbyisten opptrer på vegne av en tredjeperson. I tillegg til modne stortingsrepresentanter kan dette kreve åpenhet og gode rutiner - og altså kanskje et register.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer