Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Loe og Lerche

I dag er det dypdykk i bøker igjen. I godstolen sitter Erlend Loe og Tove Nilsen og i tillegg kommer sondre Lerche og synger en trall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Grosvold har skal igjen skrubbe rygg på dagsaktuelle forfattere i Bokbadet på Rockefeller.

Litterære Loe

Debutromanen til Erlend Loe, «Tatt av kvinnen» (1993), har allerede gjort stor suksess som teaterstykke på Centralteatret. Av året er han også aktuell med ny bok, «Fakta om Finland». Det er langt fra en faktabok om vårt naboland, men handler om en noe forvirra fyr som skal lage turistbrosjyre om Finland, et land han har lite kjennskap til.

«Underfundig roman om oppløsningstendenser der Loe bryter opp fra tidligere posisjoner. En roman full av ekte Loe-humor og med en ironi som gir støtet til nye diskusjoner om hvor han egentlig står», skrev dagbladets anmelder om Loes nye bok.

- «Fakta om Finland» er ikke noe knefall for den store lesermassen. Boka har et alvor jeg ikke har vært innpå før, men jeg har beholdt humoren fra de tidligere bøkene, har Loe selv sagt om boka.

Nifse Nilsen

I tillegg kommer Tove Nilsen, også hun aktuell med ny bok. «Kvinner om natten» handler om en kvinnelig forfatter som blir bortført av en taxi-sjåfør. Han ser på en av bøkene hennes som medskyldig i at kona hans hadde sex med en annen.

Det høres kanskje ut som en klassisk monster-offer-historie, men Nilsen har sagt at hun ikke ville skrive den boka folk trodde de ville få. - Hovedpersonens mentale styrke ligger i å kunne avlede folk med ord. Hun manipulerer med ord. Derfor lot jeg henne være forfatter, sa hun i et intervju tidligere i år.

Boka ble derimot ikke møtt med klappsalver av dagbladets anmelder, som mener det er en av de svakeste Tove Nilsen har gitt ut på lenge. «En temmelig mislykket roman om en kvinnelig forfatter som forsøker å snakke seg vekk fra en voldtekt», er anmelders beskrivelse av boka.

Stjerneklar Sondre

Det musikalske bidraget for kvelden kommer fra Sondre Lerche. Musikeren som ennå ikke har bikka tjue, men som samtidig har fått ros for et av årets beste norske album.

Med årets debutalbum, «Faces Down», ble unggutten hyllet som en nyfødt pop-stjerne, og fikk en femmer i terningekast. Dagbladet anmelder mente albumet var en «Moden debut fra en ung artist som viser seg som en god klassisk popsmed».

Hele Norges coronakart