Loe på Loe

Bokbestselgerlista for september avslører at Norge er opptatt av tre ting for tida: Menn, kvinner og Erlend Loe. I omvendt rekkefølge.

Forventningene til Erlend Loes ekspedisjonsroman «L» har vært skyhøye. Det kommer derfor ikke som en bombe at «L» skviser billigutgaven av «Naiv. Super» fra første- ned til andreplass.

  • Mindre forutsigbart, og kanskje mer interessant, er det fenomen at hele 10 av de 15 bøkene på lista dreier seg om forholdet mellom menn og kvinner. Men hvor mange av disse bøkene handler om den lykkelige, harmoniske kjærligheten? Både Loe, Allende, Knausgård og Kjærstad skriver om problematiske forhold, vanskelige og vonde følelser - og litt til. Skugge m.fl., Pease m.fl. og Milde/Røhnebæk går i sine dokumentarbøker mer inn på kjønnsrollemønster, og årsakene til at disse rollene har blitt som de har blitt.
  • I en stim av mannsroller og kvinneroller kan det altså se ut til at vi er oss selv nærmest i våre bokkjøp og lesevaner. Seg selv nærmest er også Erlend Loe - når Loe danker ut Loe.