Lofoten ruler

Kampen for Lofoten handler også om retten til opplevelser for oss søringer.

BUNES-STRANDA,

fortalte Kjetil André Aamodt. Det var der han hadde planlagt å fri til sin kjære. Mannen som har fartet verden rundt når det har vært skisesong, i ferien har han hatt midler til å reise dit lommeboka ikke strekker til for oss vanlige lønnsmottakere. Når fyren skal gjøre noe så viktig som å spørre dama om de skal gifte seg, velger han altså ikke Karibia eller Seychellene, men Lofoten. Nå ble det ikke akkurat den stranda fordi alpinstjerna hadde glemt ringene, men det er uvesentlig i denne sammenhengen.

FOR DEN SOM

har stått på toppen av åskammen og sett sandstranda folde seg ut mot Norskehavet, er Bunes en naturopplevelse som blir sittende i sjela. Barna kaster seg nakne og lykkelige ut i bølgene, riktignok ser en ribbeina stå rett ut fordi det er så kaldt at ungene på ren refleks holder inn det som er av mage. Det gjør ikke noe. Sandkornene er perlehvite, fargene rundt sylskarpe - som ei sydhavsstrand, men altså med atskillig friskere temperatur.

DENNE UKA

skal regjeringen avsløre hvorvidt den åpner for oljeboring i Lofoten, ved å gi nye konsesjoner og gjenåpne de som er gitt tidligere. To av tre lofotværinger sier nei. Miljø- og naturekspertise har allerede advart kraftig mot å foreta en avgjørelse basert på den konsekvensutredningen som foreligger. Havforskningsinstituttet advarer også mot oljeboring i dette sårbare området på grunn av frykt for konsekvensene både når det gjelder fisk, sjøfugl og sjøpattedyr.

OLJEBRANSJEN

er på sin side naturlig nok av motsatt oppfatning, og politikere fra både Høyre og Frp har allerede markert at de mener det er vitalt å pumpe opp det svarte gullet nå. Ingen vet jo hva framtida bringer. Vanlige folk som reiser til Lofoten for naturopplevelser, kan bare ønske seg at framtida ikke skal besudles av oljeindustriens installasjoner. Viktigere enn dette, at praktfull natur ikke skal ødelegges av svart søl om det verste skulle skje.

LOFOTVÆRINGENE

smiler nok av byfolk med sydvest, tyskere i bobil og italienere i busser som inntar rorbuene hver sommer. Døgnville og med skjerpede jaktinstinkt driver folk fra bu til bu natta gjennom. Kommer storseien på kroken denne gangen? Skal noen snart utpå havet? Væpnet med de aller største fiskekrokene og havstenger fra en lokal forretning som var moderne på sekstitallet.

Spenningen ligger ikke i hvorvidt en får fisk, men i hvor stor den er. Selv den mest uerfarne fisker kan få selvtillit i Lofoten. Og enhver blir en god kokk når egenhentet mat skal nytes.

VERDEN BYR

på mange vakre steder å reise til, Lofoten er ett av dem. Selv for byfolk som ikke har mye peiling på dagliglivet ved og utpå havet, må det være lov å spørre:

Inntil videre?