Løft Dagbladet ut av kulturradikalismen

DET BEGYNNER

å rakne for Dagbladet. I et siste desperat forsøk rulles nestoren Gudleiv Forr inn. Gjennom å vise til Dagbladets grunnlegger Hagbard Berner som startet kvinnebevegelsen i Norge, skal Krekarløftet en gang for alle settes inn i en kulturradikal tradisjon. Dagbladet har nemlig alltid løftet mullaer.

Den kulturradikale

konteksten er ubrukelig her. Hadde Dagbladet vært en kurdisk opposisjonsavis, og Shabana Rehman vært datteren til en kommunistisk frigjøringshelt som løftet på Krekar i Kurdistan, kunne Dagbladet kanskje ha vært stolt av løftet. Men hvem er egentlig mullaen i dette tilfelle? Dagbladets Shabana Rehman, Sissel B. Osvold og Marie Simonsen er alle blant Norges 25 mektigste kvinner. I Norge har ingen mindre makt enn Krekar. Bortsett fra kona hans.

Å løfte en mann som det store flertallet i Norge vil løfte ut av landet er ikke kulturadikalt. Det er mobbing. I beste kulturradikale tradisjon er det Rehman, Osvold og Simonsen kritikken skal rettes mot. Fordi de har makt og denne gang har valgt å skrive for Se&Hør-mobben.

UTEN DAGBLADET

hadde ikke Shabana Rehman hatt makt, bare vært en vanlig standup-komiker som gjorde seg morsom på muslimers bekostning. Hvert eneste skriveføre menneske i Dagbladet har intervjuet Shabana minst en gang.

Trude Ringheim gjorde det først i januar 2000. Kun iført det norske flagget som kroppsmaling ble Shabana intervjuet og karakterisert som «en trendy Oslobabe.» Etter å ha fulgt Shabana i fire uker kan journalisten konkludere med at «Norge definitivt er klar for Shabana».

Hege Duckert

intervjuer Shabana. Hans Fredrik Dahls gammelmannsfantasier kommer også på trykk: «Hvilket fenomen, fritt-talende, freidig og frodig.» En smiskende Arne Dvergsdal plasserer Rehman i rekken av kulturradikale helter fra Hans Jæger til Jens Bjørneboe: «Vi oppfatter deg faktisk sånn, at du utkjemper den viktigste kampen i det norske samfunnet». Hallgeir Opedal avløser. Det hele topper seg under debatten med Marianne Gullestad høsten 2002. Arne Dvergsdal iler til unnsetning: «Kringsatt av fordommer har Shabana Rehman gått inn i sin tid og kjempet for menneskets verd». Shabana får selvfølgelig usensurert skjelle ut sine motstandere. Så kommer toppen av Shabana-kransekaken. Halgeir Opedal intervjuer Marianne Gullestad med en dårlig skjult «nå har du driti deg ut»-mine og vil ha en innrømmelse fra Gullestad fordi hun tok kvinnen og ikke ballen.

ALLE DISSE

merkevareoppbyggende intervjuene er påpasselig med å si at Shabana Rehman er like norsk som deg og meg. Hun liker seg til og med til på utedassen. Hennes kritikere er nesten alltid uidentifiserbare muslimske mørkemenn som kommer med drapstrusler eller spraymaler at Shabana er en hore. Dagbladet bruker Shabana som en kulesprøyte for å skyte ned alle muslimer som ikke er som oss. Dagbladets løsning på det multietniske samfunnet er å tvinge alle muslimer til å male det norske flagget på kroppen og lese Se&Hør på hyttas utedass. Dagbladet-samfunnet er ikke en kulturradikal avis verdig.