Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pensjonsreformen

Løft for pensjonistene

Norske pensjonister sakker ikke akterut i velstandsutviklingen. Pensjonene reguleres i takt med lønnen til de yrkesaktive.

PENSJONER: Pensjonene justeres i takt med lønnsutviklingen. Nå har den gått ned, da må også pensjonistene ta en del av regninga, svarer Anniken Hauglie  Foto: beijersbergen / Shutterstock / NTB scanpix
PENSJONER: Pensjonene justeres i takt med lønnsutviklingen. Nå har den gått ned, da må også pensjonistene ta en del av regninga, svarer Anniken Hauglie  Foto: beijersbergen / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager gjennomføres årets trygdeoppgjør, som fastsetter hvilke økning pensjonistene skal få i sine pensjoner fra folketrygden.

På tross av lav lønnsvekst de siste tre årene, er realverdien av norske alderspensjoner i dag fire prosent høyere enn hva de var i 2010.

I inneværende stortingsperiode har pensjonistene i tillegg fått betydelige skattelettelser, og enslige minstepensjonister og gifte og samboende pensjonister har fått særskilte løft. Dette har vært viktige prioriteringer for H, Frp, V og KrF.

Anniken Hauglie
Anniken Hauglie Vis mer

Det er ikke «småpenger» regjeringen har brukt på å bedre pensjonistenes inntekter de siste fire årene.

I 2016 ble grunnpensjonen til gifte og samboende økt med 2,7 milliarder kroner, noe som utgjør 8000 kroner årlig pr par. Samtidig økte pensjonene til enslige minstepensjonister med 240 millioner kroner, eller 4000 kroner til hver minstepensjonist på årsbasis.

1.september får de enslige minstepensjonistene nok en årlig økning på 4000 kroner, noe som utgjør ytterligere 238 millioner kroner i økte årlige utgifter i folketrygden.

Pensjonistene har i denne regjeringsperioden også fått skattelettelser på 2,5 milliarder kroner, noe som utgjør en gjennomsnittlig skattelette på 3000 kroner pr. pensjonist. I tillegg vil det i år bli gitt ytterligere 840 millioner kroner i skattelette til pensjonistene, nettopp for å demme opp for noe av den negative utviklingen vi har sett de siste tre årene.

Samlet har dermed regjeringen i løpet av de fire siste årene styrket pensjonistenes økonomi med nesten 7 milliarder kroner.

Også sammenlignet med yngre aldersgrupper har pensjonistene de siste årene hatt en svært god inntektsutvikling. Men etter mange år med god realinntektsutvikling frem til 2014, har både lønninger og pensjoner de siste årene økt noe mindre. Denne utviklingen er et uttrykk for tilbakeslaget i norsk økonomi etter oljeprisfallet.

Ikke bare har lønnsveksten avtatt, mange har også mistet jobbene sine. Det vil være svært uheldig om vi i dagens økonomiske situasjon skulle øke belastningen på de yrkesaktive ytterligere.

Pensjonsreformen har som mål å sikre at vi har råd til å betale for pensjonssystemet, også når pensjonistene i framtiden blir flere og levealderen øker.

De som er unge i dag, må forberede seg på å jobbe lenger enn hva dagens pensjonister gjorde. Pensjonistenes bidrag til et bærekraftig pensjonssystem er at den årlige reguleringen av pensjonene er noe lavere enn den gjennomsnittlige lønnsveksten i samfunnet. At regningen for et bærekraftig pensjonssystem på denne måten fordeles mellom generasjonene, er ikke urimelig.

Norsk næringsliv har opplevd en kraftig nedtur som en følge av oljeprisfallet. 50000 har mistet jobben i oljerelatert industri. Partene har vist moderasjon og tatt hensyn til utsatte bedrifter.

Nå som mye tyder på økt optimisme og at vi er over kneika, ja, da er det grunn til å tro på en mer positiv utvikling i pensjonene også.

Hele Norges coronakart