Løfter blikket fra Norge

Stig Sæterbakken vil ha mer musikk og film til Litteraturfestivalen i Lillehammer.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Stig Sæterbakken (40) er ansatt som ny kunstnerisk rådgiver for Litteraturfestivalen i Lillehammer, sammen med festivalsjef Randi Skeie.

Årets festival er ferdig søndag. Den har hatt flere publikummere i år enn i fjor, da rundt 16000 mennesker deltok. Festivalens omsetning er på cirka seks millioner kroner, hvorav cirka 2,1 millioner er offentlig støtte.

Sæterbakken har brukt uka i hjembyen til å observere, lære og få ideer til neste års festival. Torsdag kveld introduserte han dessuten Antony & The Johnsons for et nytt publikum.

-  Hva har vært høydepunktet?

-  Jeg gledet meg særlig til kritikerseminaret med svenske Mara Lee.

-  Festivalen har blitt knutepunktfestival, hva vil dere bruke det til?

-  Det er viktig å skape en møteplass for både forleggere, oversettere og forfattere. Og så er det viktig å legge til rette for det som skjer etter at lyset i lokalene slokkes, for da møtes menneskene. Festivalen skal også måles etter bivirkningene den gir, ikke bare etter hvert enkelt arrangement.

-  Dere har 23 utenlandske forfattere av i alt 300 navn i år. Du vil hente flere fra utlandet?

FILM OG MUSIKK: Stig Sæterbakken vil utvide litteraturfestivalen fra neste år. Foto: MARIA BØRJA
FILM OG MUSIKK: Stig Sæterbakken vil utvide litteraturfestivalen fra neste år. Foto: MARIA BØRJA Vis mer

-  Ja, knutepunktstatusen gir også et mandat til å gå ut over det nasjonale. Det solide norske fundamentet festivalen har fått, gjør det lettere å løfte blikket. Vi er Nordens viktigste litteraturfestival. Jeg vil slipe ned enda litt mer av det kunstige skillet mellom svensk, dansk og norsk litteratur.

-  Har du noen tanker om hvilke internasjonale trekkplastre du ønsker deg?

-  De måtte være relatert til tematikken, men jeg synes Michel Houellebecq ville vært strålende. Det er et viktig forfatterskap.

-  Hva er god litteratur for deg?

-  Det er litteratur som setter deg på prøve. Den må ikke nødvendigvis være kontroversiell, men konfrontere deg med noe, tvinge deg til å lese deg selv om igjen, for å si det slik.

-  Noe du ønsker deg mer av i festivalen?

-  Jeg elsker introduksjon som sjanger, at et menneske i kraft av sin lidenskap presenterer noe for publikum, enten det er en forfatter eller en film.

-  Temaet i år har vært iscenesettelse. Neste års tema?

-  Det vet jeg ikke ennå. Men gjerne en politisk eller en samfunnsmessig slagside. Det handler om litteraturen plassert i verden.

-  Og så vil du ha mer musikk?

-  Ja, hvem vet, neste år spiller kanskje Antony & The Johnsons her?