NYTT TALENT: Her ser vi noen av Underwood-deltakerne og juryen som har plukket ut årets unge talent: Foran fra v. Hanne Olsen Solem (Dråpe), Ine Hoem, Mathilda Gressberg og Morten Møller (Gramo). Bak fra v. Erik Kirkemyr (Dråpe), Jørgen Roll (Norwegian Wood), Håvard Takle Ohr og Øyvind Blomstrøm (El Cuero). Foto: Anders Grønneberg
NYTT TALENT: Her ser vi noen av Underwood-deltakerne og juryen som har plukket ut årets unge talent: Foran fra v. Hanne Olsen Solem (Dråpe), Ine Hoem, Mathilda Gressberg og Morten Møller (Gramo). Bak fra v. Erik Kirkemyr (Dråpe), Jørgen Roll (Norwegian Wood), Håvard Takle Ohr og Øyvind Blomstrøm (El Cuero). Foto: Anders GrønnebergVis mer

Løfter fram ungt talent

Norwegian Wood har hjulpet fram mange band - og med 200 000 kroner fra Kulturrådet legger de inn et ekstra gir.

Norwegian Wood har løftet fram ungt talent i over 20 år.

En ryggmargsrefleks i Norwegian Woods ledelse siden starten for over 20 år siden har vært å stimulere ungt talent.

Det er årets Underwood-ere enig i.

Her er årets Underwood-ere Mange av dem vi kjenner fra store scener i dag, debuterte på festivalens Underwood-scene.

Lørdag 15. og søndag 16 juni spiller Dråpe, Sharing Out Loud, Ine Hoem, Mayflower Madame, Matilda, Stereopol, Ole Anders og Bon Bons.

I dag så er det få som nikker anerkjennende til disse navnene, men om få år kan de være kjente artister med radiohits på lufta og Spellemannpriser i lomma.

Viktig begynnelse Av tidligere Underwood-band kan vi nevne:

Onkel Tuka, Poor Rich Ones, Kaizers Orchestra, Moi, Vidar Vang, Askil Holm, Ralph Myers & The Jack Herren Band, Johndoe, Honningbarna og Highasakite.

Festivalleder Jørgen Roll klarer ikke helt å skjule at han er stolt over hva den lille scenen på siden har betydd for en rekke artister - og norsk musikkliv og talentspeiding.

Stor pågang Flere hundre artister har stått på Underwood-scenen siden 1997.

SPILTE PÅ UNDERWOOD: Kaizers Orchestra - og har siden mottat flere Spellemannpriser. Foto: Eirik Helland Urke
SPILTE PÅ UNDERWOOD: Kaizers Orchestra - og har siden mottat flere Spellemannpriser. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

- Vi begynte allerede i 1992, da vi startet festivalen på Bærums Verk - den gang med unge lokale talenter, sier Jørgen Roll.

Tradisjonen med å løfte talent har vedvart, og hvert år er det stor pågang av band og artister som ønsker å spille der. De siste åra har Norwegian Wood samarbeidet med vederlagsbyrået Gramo, som er en viktig aktør i norsk musikkliv.

Matilda Gressberg Dagbladet møtte noen av de åtte bandene/artistene som er blitt plukket ut. Nåløyet har vært lite, og over 200 påmeldte har juryen sjekket ut. Morten Møller i Gramo, Jørgen Roll fra festivalen og bandet El Cuero har sittet i juryen.

- Et ekstremt høyt nivå av dyktig talent. Ikke lett å velge ut de åtte, sier El Cuero-trommis Håvard Takle Ohr.

En av de som er plukket ut til å spille på Underwood-scenen i år, er Matilda Gressberg - som har fått en monsterhit med «When Something Ends».

En dråpe postrock Ine Hoem er også glad for å komme presentere seg for et stort publikum til sommeren. Hun har kunstnerisk talent, som sin far - Edvard Hoem, men valgte musikken og ikke litteraturen.

- Norwegian Wood er en festival med tradisjoner, sier Ine Hoem - også kjent fra bandet Pelbo.

Dråpe spås ei lysende framtid. Det oslobaserte bandet spiller melodiøs postrock. Trommeslageren heter Eirik Kirkemyr, som har vokst opp med musikk - som stesønn av deLillos-gitarist Lars Lundevall.

200 000 kroner i støtte - Vi skal spille mellom Manic Street Preachers og My Bloody Valentine - to av våre favoritter, jubler Hanne Olsen Solem og Eirik Kirkemyr.

For første gang på mange år har Norwegian Wood fått støtte fra Norsk Kulturråd.

SPILTE PÅ UNDERWOOD: Askil Holm. Foto: Anders Grønneberg
SPILTE PÅ UNDERWOOD: Askil Holm. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- 200 000 kroner - beløpet er øremerket arbeidet med Gramo-Underwood-scenen. Det betyr jo at «øvrigheta» setter pris på vårt arbeid for unge norske talenter, sier Jørgen Roll.

SPILTE PÅ UNDERWOOD: Honningbarna. Foto: Elen Kristvik / Dagbladet
SPILTE PÅ UNDERWOOD: Honningbarna. Foto: Elen Kristvik / Dagbladet Vis mer