Løftet Gyldendals verdi

Trygve Hegnar har hittil vært en god mann for Gyldendals eiere. Siden oppkjøpet startet har aksjen steget med over 50 prosent.

- Jeg kjøpte de første aksjene til 180 kroner og sluttet på 230, sier Hegnar til NTB. Onsdagens sluttkurs på Oslo Børs var 310 kroner for en Gyldendal-aksje.

Nå arbeider Hegnar med prospektet der han tilbyr seg å kjøpe alle aksjer i Gyldendal for 300 kroner, men foreløpig har de to andre storeierne, Erik Must og Kjell Ulrichsen, bestemt avslått tilbudet.

Folk ringer

- Så lenge de to står fast på dette standpunktet, vil jeg selvsagt ikke få kontroll med forlaget, men det er egentlig ikke det jeg er ute etter heller, sier Hegnar.

- Det ringer stadig folk til meg og sier de er interessert i å selge. Derfor har jeg godt håp om å få en større eierandel enn den firedelen jeg har i dag. I utgangspunktet burde 25 prosent vært mer enn nok til å sikre en styreplass og dermed gitt meg muligheter for å bruke min kompetanse på det som interesserer meg, sier avis- og forlagsmannen som har vært sin egen lykkes smed i 30 år.

- Dersom tilbudet gir meg rundt 30 prosent, vil det bety en forskyvning i maktforholdene. Det er ikke nødvendigvis 33 prosent som er avgjørende, men vektskålen vil forskyve seg og gjøre det stadig vanskeligere å opprettholde et helt usaklig standpunkt til min plass i styret.

Ingen ideolog

Hegnar sier han har sine prinsipielle holdninger til hvordan forlag bør drives og omsetning av bøker bør foregå.

- Men jeg er ingen ideolog og i Gyldendals styre ville jeg selvsagt alltid ta de standpunkter som gagner selskapet og dermed eierne og de ansatte. Det er ikke noe uvanlig i at man må legge prinsipper til side og i stedet ta helt pragmatiske standpunkter.

- Slik er det i forlagsverden som det er i samfunnet for øvrig, sier Hegnar.

Trygve Hegnars to første bøker ble gitt ut på Gyldendal. Den ene handlet om bytrafikk, den andre om industrimannen Vebjørn Tandberg.

Invitasjon

Hans forhold til Gyldendal har skapt atskillig mediestøy en gang tidligere. Midt på 80-tallet forsøkte mange av forlagets forfattere under ledelse av forlagsredaktør Sigmund Hoftun å få Trygve Hegnar til å etablere en konkurrent til Gyldendal.

De var gått lei av den kommersielle linjen som forlaget ble drevet etter, og mente de hadde gjort et genialt fremstøt ved å henvende seg til Trygve Hegnar.

I dag bekrefter Hegnar at han fikk henvendelsen og at forfatterne begrunnet den med at de ville redde det gode i Gyldendal ved å flytte det ut.

- Den gang følte jeg likevel at jeg var for ung og hadde for liten erfaring til å kunne etablere et skjønnlitterært utbryterforlag, Jeg var nok litt beæret over henvendelsen og syntes det var en fantastisk tillitserklæring.

- Samtidig mente jeg det var å sette konflikten i forlaget på spissen, og avslo derfor henvendelsen, sier Hegnar.

(NTB)