DEBATT

Debatt: Skole for seksåringer

Løftet om fri lek for førsteklassingene er brutt

Alle som tidligere ble beroliget med løfter om barnevennlige forhold for seksåringene i skolen kan ha grunn til å føle seg lurt.

FØRSTE SKOLEDAG: - Ordet lek som i L97 var brukt over 130 ganger ble i LK 06 kun brukt fire ganger. Politikerne mente åpenbart at leken var delvis skyld i de «dårlige» resultatene, og den ble fjernet uten diskusjon, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
FØRSTE SKOLEDAG: - Ordet lek som i L97 var brukt over 130 ganger ble i LK 06 kun brukt fire ganger. Politikerne mente åpenbart at leken var delvis skyld i de «dårlige» resultatene, og den ble fjernet uten diskusjon, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge er pliktig til å følge barnekonvensjonen, og der står det tydelig at «Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende syn». Så hvis man ikke har vurdert barnets beste ved for eksempel forandring i loven eller ved nye reformer, kan disse dokumentene regnes som lovstridige.

I 1997 ble seksåringene flyttet fra barnehage til skole (L97). Dette handlet mye om økonomi, da det var mangel på barnehageplasser og rimeligere med et årskull i skolen. Til gjengjeld ble fagpersoner og foreldre lovet mye lek og det beste fra småskolens og barnehagens tradisjoner.

I år 2000 var vi med i den internasjonale testen PISA for første gang, og våre 15-åringer gjorde det bare «midt på treet». Dette ble av politikere betegnet som «PISA-sjokket» og ble et påskudd til å innføre reformen Kunnskapsløftet i 2006 (LK 06). Medisinen ble mer kontroll og «større læringstrykk» på første trinn. Der man før lot barna jobbe etter sitt modningsnivå og komme i mål i andre klasse, skulle man nå i lesing og regning ha statlige kartleggingsprøver allerede på våren første trinn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer