<strong>BÆREKRAFT:</strong> - Ved å følge logikken bak å trekke seg ut av fossile brensler som kull (avbildet), kan Pensjonsfondet lede verden an i kunsten å skape nye og mer bærekraftige investeringsporteføljer, skriver Clapp. I dag behandles fondets fossile utenlandsinvesteringer i Stortinget. Foto: NTB Scanpix
BÆREKRAFT: - Ved å følge logikken bak å trekke seg ut av fossile brensler som kull (avbildet), kan Pensjonsfondet lede verden an i kunsten å skape nye og mer bærekraftige investeringsporteføljer, skriver Clapp. I dag behandles fondets fossile utenlandsinvesteringer i Stortinget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Logisk å droppe olje og kull

Norge, med verdens største statlige investeringsfond, har nå muligheten til å vise verden logikken bak å trekke seg ut av fossile brensler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge skal nedsette en kommisjon for å se på Statens pensjonsfond utlands investeringer i fossile brensler. Dette har skapt bølger i finanskretser, og i dag behandles saken på Stortinget. 

Moralske grunner for å trekke seg ut av fossile brensler er ikke sterke nok, Pensjonsfondets hovedoppgave er å tjene penger, men argumenter basert på finansielle forhold sterkere: 

Regel #1: Spre risikoen; diversifiser. Pensjonsfondet får sine ressurser fra salg av Norges olje og gass og er allerede sårbar for endringer i olje- og gassmarkedene. Pengene som investeres i verdipapirer basert på fossile brensler, blir derfor dobbelt sårbare. Denne overeksponeringen for hva som skjer i olje- og gassmarkedene er farlig.  

Regel #2: Begrens risikoen. Det er to typer klimarelaterte risikoer knyttet til pensjonsfondet: risikoen for fysisk skade på gjenstander man har investert i, og risikoen for at verden får en klimapolitikk som gjør at ikke all olje og gass kan utvinnes. Både den fysiske og den politiske trusselen kan føre til økonomisk tap for pensjonsfondet.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Klimaendringer vil føre til mer ekstremt vær som vil utgjøre en fysisk risiko. Økt flom kan for eksempel skade infrastruktur. Tradisjonelle investeringsstrategier basert på historiske trender er ikke nødvendigvis de beste i en verden der klima endres.  

Politikk for å begrense klimaendringene vil på sin side gjøre fossilbaserte verdier mindre verdifulle. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor sterk klimapolitikken vil bli framover, men politikken må styrkes over tid, både nasjonalt og regionalt.  

Regel #3: Maksimer nytten. Utfordringen for Pensjonsfondet er å maksimere nytten av fondet for nåværende og kommende generasjoner. Høy avkastning av fossilbaserte investeringer tiltrekker seg kortsiktige investorer fordi risikoen er langsiktig — fossile reserver har ennå ikke måttet forbli i bakken og effektene av klimaendringer er ikke store, ennå.  

Men en kortsiktig investeringshorisont for Pensjonsfondet holder ikke: en aldrende befolkning i Norge vil fort tære på fondet. Fondet trenger langsiktige og stabile inntekter. Derfor har blant annet Storebrand trukke seg ut av fossile brensler.  

Hvis Pensjonsfondet trekker seg ut av fossile brensler, hvor skal de så investere? Kanskje i infrastruktur for fornybar energi med sikte på å få langsiktig avkastning som kompensasjon for bygge- og konstruksjonsrisiko?  

Eller i grønne obligasjoner, et mindre risikofylt alternativ. Markedet for grønne obligasjoner har vokst fort de siste årene ettersom finanssamfunnet har blitt mer oppmerksom på miljørisiko knyttet til investeringer. CICERO har studert skiftet på nært hold. Markedet er ikke høy-likvid ennå, men med tiden vil det bli et godt alternativ.  

Så ved å følge logikken bak å trekke seg ut av fossile brensler, kan Pensjonsfondet lede verden an i kunsten å skape nye og mer bærekraftige investeringsporteføljer. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer