Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Logitech tar livet av Squeezebox

Slutt for en av de beste plattformene for digital musikkglede.

DØD: Logitech har lansert en serie enklere nettspillere, og sjokkerer lojale kunder ved å sette en strek for populære modeller som Squeezebox Touch og den tilhørende programvareplattformen. Foto: Logitech
DØD: Logitech har lansert en serie enklere nettspillere, og sjokkerer lojale kunder ved å sette en strek for populære modeller som Squeezebox Touch og den tilhørende programvareplattformen. Foto: Logitech Vis mer

Hva som er den perfekte boksen for å spille av musikkfiler fra PC/Mac, nettverksharddisk og musikktjenester på nett?

Alternativene kommer i mange fasonger og prisklasser, men få har vært bedre og mer fleksible enn Logitechs Squeezebox-serie.

Kombinasjonen av gode fysiske produkter med relativt høy lydkvalitet, og programvare åpen for videreutvikling fra et stort miljø av entusiaster, har skapt en stor og fleksibel plattform for digital musikkglede.

SELV HAR JEG brukt flere av produktene, deriblant toppmodellen Transporter, som jeg falt hardt for da jeg testet den i 2006. Senest for noen uker siden handlet en nabo og venn en Squeezebox Touch, på min anbefaling.

Nå må jeg dessverre informere nabo'n om at det ser ut som om Logitech har tatt livet av hele Squeezebox-plattformen.

Skjult bak nyheten om at Logitech lanserer en serie nye musikkbokser med navn som Boombox og Smart Radio, var plutselig all informasjon om produkter som Squeezebox Touch, Transporter og den tilhørende åpne programvareplattformen borte fra selskapets nettsider. En melding på Logitechs eget forum bekrefter nyheten.

DET ER IKKE SIKKERT det er helt krise. Produktene og programvaren bak vil ikke plutselig slutte å virke. For alt jeg vet vil de snurre og gå i mange år. Garanti- og serviceavtaler på fysiske produkter gjelder fortsatt. Mye av utviklingen av programvareplattformen har vært dugnadsbasert, det meste basert på åpen kildekode, og det er bare å håpe at det legges til rette for at dette fortsetter. Diskusjonen går høyt på Squeezebox-forumet.

Ellers kan det å eie en Squeezebox i verste fall bli som å sitte med en fin FM-radio når NRK går over til DAB.

UTGÅTT: Toppmodellen Transporter. Foto: Logitech
UTGÅTT: Toppmodellen Transporter. Foto: Logitech Vis mer

Sånn kan det gå, når en elektronikkgigant kjøper en produsent av produkter av og for entusiaster, slik Logitech gjorde med Slim Devices, selskapet bak Squeezebox,  i 2006.

De nye spillerne er enklere, frittstående enheter som ser ut til å mangle analoge og digitale lydutganger for tilkobling til et stereoanlegg. De fremstår mer som plug & play-nettradioer med apps som Spotify og annet.

Så vidt jeg kan skjønne skal de også kunne spille av lokale musikkfiler, men baserer seg på en ny løsning der spilleren kobler seg opp mot Logitechs servere selv når du spiller av ditt eget innhold.

DE NYE BOKSENE snakker ikke lenger med Logitech Media Center-programvaren, tidligere Squeezebox Server, som en hærskare frivillige entusaister har brukt masse fritid på å videreutvikle og bygge plugins til.

AT LOGITECH ikke vil satse på oss som er så gammeldagse at vi holder oss med hi-fi, får så være. At en elektronikkgigant ikke skal drive med en high end-spiller som toppmodellen Transporter - som har gitt meg mye glede - er også forståelig.

Men at Logitech samtidig kutter ut den bakenforliggende programvareplattformen, setter mange av oss forbrukere i en vanskelig situasjon. Hva med support? Hva skjer når Spotify-appen ikke lenger virker fordi Spotify har oppdatert noe i sin ende?

Et stalltips til alle eiere av Squeezebox Touch og andre kan nok i mellomtiden være å vokte seg vel for å si ja til eventuelle kommende firmware-oppdateringer.

Jeg har bedt om en kommentar fra Logitech til denne artikkelen, men har foreløpig ikke fått svar.

NY: UE Boombox fra Logitech. Foto: Logitech
NY: UE Boombox fra Logitech. Foto: Logitech Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media