Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Løgn og bedrag

Thriller om familien til en svensk Nobelprisforfatter.

BOK: Jo mer berømt man er, jo mer skrangler skjelettene når de ramler ut av skapet.

Det kan stå som et motto for Karin Alvtegens nye thriller, hvor en ærverdig forfatterfamilie opplever at trusler utenfra er i ferd med å skade deres gode renommé.

Nobelpris-forfatter

«Skygge» er Karin Alvtegens femte bok, og hun har i løpet av åra som har gått, vist at hun har et formidabelt grep om den psykologiske spenningsromanen. Hun tegner troverdige personer og plasserer dem i begripelige miljøer, men så utsetter hun dem for påkjenninger som kan få hvem som helst til å knake i sine mentale sammenføyninger.

I «Skygge» er det en høyt respektert familie i svensk kulturelite som får prøvd seg. Forfatteren Axel Ragnerfeldt ble tildelt Nobelprisen for mange år siden, nå er han gammel og både lam og stum etter et slag. Hans sønn Jan-Erik vokter farens litterære arv, han reiser rundt og holder foredrag og opplesninger og holder det ikonaktige Ragnerfeldt-navnet levende.

Naturlig død

Men familien skjuler også to ulykkelige kvinner: Jan-Eriks mor Alice, som fordriver tiden med å drikke, se på tv og kjenne etter om hun kan ha pådratt seg noen nye, illevarslende sykdommer. Jan-Eriks kone Louise har det heller ikke bra, hun holder på å forkomme i den klaustrofobiske verdenen som omgir henne, men hun ser ingen muligheter til å bryte ut av ekteskapet.

Høy kvalitet

Et dødsfall er det som må til for å slå sprekker i Ragnerfeldt-familien blankpussede fasade, ikke et drap eller en unaturlig død, men en 92 år gammel kvinne som blir funnet av hjemmehjelpen sin. Gerda Persson var for mange år siden husholderske i den store villaen til Ragnerfeldts, og hennes bortgang setter i sving hendelser som får dyptgripende konsekvenser for familien. For hvem er den unge mannen som hun har testamentert sitt jordiske gods til?

Det ligger fikst og finurlig håndverk bak intrigen i «Skygge». Romanen er bygd opp på en balansert måte, og Alvtegen passer nøye på at ingenting avsløres før det skal. Akkurat den detaljen er ekstremt viktig i en så finstemt thriller, hvor skrivemessige skavanker raskt ville ødelegge den nyanserte historien.

Persongalleriet er lite og oversiktlig, men alle bærer på dype hemmeligheter – noen faktisk uten å vite det. Dette er nok en psykologisk spenningsroman på høyt nivå, og selv om den ikke har den ekle og nervepirrende uhyggestemningen som de tidlige bøkene hennes hadde, så har den tilstrekkelig med andre kvaliteter til å holde på leserens interesse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media