Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Løgn og behag

Forfattere, forskere og presidenter. Jugepaver hele gjengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR BLE DET egentlig greit å juge? Mulig det er jeg som er treig, men jeg trodde ikke sånt var greit. I hvert fall ikke for voksne, velutdannede mennesker. Like fullt: I løpet av de siste par månedene har en rekke eller respekterte samfunnsborgere blitt tatt i løgn.

FØRST UT VAR forskerne. Koreanske Hwang Woo-suk påsto han hadde klonet befruktede menneskelige eggceller. Jug. I vår andedam skrøt overlege Jon Sudbø av at han hadde funnet en sammenheng mellom bruk av medikamenter og risikoen for kreft i munnhulen. Jug. Begge forskerne hadde jukset med resultatene. Sudbø hadde enkelt og greit diktet opp pasientene han baserte undersøkelsen sin på. I tillegg hadde han «fikset på» utdannelse og erfaring i jobbsøknaden sin, og løyet i ytterligere to forskningsartikler.

MEN DET STOPPER IKKE der: I løpet av én og samme uke i januar i år ble to profilerte amerikanske forfattere avslørt som juksemakere. James Frey sjarmerte talkshowdronninga Oprah Winfrey da han fortalte om sin ville fortid, skildret i selvbiografien «A Million Little Pieces». Boka føyk rett inn på andreplass på The New York Times bestselgerliste. Det var bare ett problem: Jug, den også. Frey hadde skrønt om alt fra krangler med politiet til fengselsopphold. Men boka holdt seg på bestselgerlista.

JT LEROY trakk strikken enda lenger. Som 18-åring ga den HIV-positive tidligere prostituerte transvestitten ut den første av i alt tre bøker som skildret hans røffe oppvekst med mishandling, voldtekt og rusmisbruk. Kjendiser som Courtney Love og Winona Ryder trykket Leroy til sitt bryst, og Gus Van Sant dramatiserte ungguttens traumatiske liv i filmen «The heart is deciteful above all things». Jug, jug, jug. For tre uker siden avslørte New York Times at JT Leroy mest sannsynlig er en 40 år gammel middelklassemor ved navn Laura Albert. Leroys offentlige opptredener skal svigerinna hennes ha sørget for, komplett med hvit parykk og mørke solbriller. Men forlaget mukker ikke: «Hvis dette var en svindel, var det en god svindel», kommenterte Leroys forlegger Ron Turner til New York Times.

SÅ HAR DET EGENTLIG så mye å si? Betyr det noe om jeg trekker fra et år eller fem på alderen? Om jeg sier kjolen kostet 500 kroner i stedet for 1500 når kjæresten spør? Eller 3000 når ei venninne lurer på det samme? I en verden der de to siste amerikanske presidentene er mest kjent for sin lettvinte omgang med sannheten, den ene om seksuelle forhold, den andre om ikke-eksisterende masseødeleggelsesvåpen, er sannhet blitt et spørsmål om definisjoner. Kan det egentlig kalles sex om det er med en sigar?

DET ER IKKE uten grunn at det amerikanske dialektforbundet nylig kåret ordet «truthiness» eller «sannaktig» til årets nyord i USA. Motsetningen til «truthy» er «facty», og beskriver forskjellen på hva som er den allment aksepterte sannheten og hva som er fakta. Sannhet og fakta. En gang betydde de to ordene det samme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!