DEBATT

Debatt: Nikab i Iran

Løgn og fanteri om nikab i Verdens Gang

Jeg har aldri sett en kvinne med burka eller nikab i Iran. Likevel påstår VG at de fleste kvinner i Teheran er tildekket.

ROT: VG har fulgt Per Sandberg til Iran. Der kommer de med direkte løgn om nikab, skriver Mina Ghabel Lunde.  Foto: Endre Vellene / Dagbladet
ROT: VG har fulgt Per Sandberg til Iran. Der kommer de med direkte løgn om nikab, skriver Mina Ghabel Lunde. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter en reportasjetur til Teheran, har Norges største nettavis i to dager villedet sine lesere.

Mandag denne uken kunne vi lese at fiskeriminister Per Sandberg går til «frontalangrep på burkabruken i Iran – og Norge».

Så kommer en skildring fra Teheran.

«Vi går gatelangs i sentrum av Irans hovedstad. Rundt oss går kvinner tildekket, de fleste med burkaer – noen med nikab», skriver VGs journalist.

Selv er jeg født og delvis oppvokst i Iran, er der minst en gang i året og har nesten hele min familie der. Jeg har aldri sett en kvinne med burka eller nikab i landet. Min mormor som har bodd i Iran i 83 år, har aldri sett en burka og aner ikke hva det er. Nikab har hun sett to ganger, når hun har vært på besøk på landsbygda.

Burka, som ifølge VG de fleste iranske kvinner er kledd i, er ikke-eksisterende. Når det gjelder nikab, er plagget ikke bare uvanlig blant sjiamulsimer generelt og iranere spesielt, det blir også – i de ytterst sjeldne tilfellene det forekommer, gjerne blant arabiske turister – slått ned på av myndighetene. Årsaken er at man ser et plagg som skjuler hele mennesket som en sikkerhetstrussel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer