Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Statsborgerskap

Løgn og svindel skal straffes

Frp's Helge André Njåstad gjør seg dummere enn han er.

TALSKVINNE: Une Aina Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TALSKVINNE: Une Aina Bastholm i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Stortingsrepresentant Njåstad skriver at De Grønne er «på løgnernes side» fordi vi foreslår at norsk statsborgerskap skal være endelig, slik det er ellers i Norden. Han gjør seg dummere enn han er.

Så klart skal det straffes om en lurer myndighetene – også når grunnen er god. Njåstad selv ville fort hatt grunner til å skjule identiteten sin, om han var på flukt fra forfølgelse. Det viktigste er at UDI har gode rutiner for å avklare identitet og oppholdsgrunnlag når noen søker om asyl. Det har de i dag, men slik har det ikke alltid vært. De som først og fremst rammes av regjeringens pågående utvisningskampanje, er folk som kom til Norge for lenge siden. De har med tiden fått sterk tilhørighet til Norge, og har gjerne fått jobb og barn her.

I sin iver etter å straffe hardt, klarer ikke Frp å tenke klart. Statsborgerskap er ikke noe du skal gjøre deg fortjent til. Du har rett på statsborgerskap der du har tilhørighet, og bør ikke fratas passet, uansett hva som skjedde for syv eller 27 år siden.

Å miste statsborgerskap er ikke straff, skriver Njåstad. Så klart er det straff å landsforvise hele familier, rive dem vekk fra hjemmet og livet sitt – en straff som hører hjemme i middelalderen. Norge gjør nå til og med mange mennesker helt statsløse, i strid med folkeretten. De står igjen papirløse, hjemløse og jobbløse, i praksis identitetsløse, etter mange år i Norge.

I motsetning til Frp, er De Grønne opptatt av å støtte opp om menneskerettigheter. Vi jobber for at alle mennesker skal ha et statsborgerskap – som medfører både rettigheter og plikter. Bryter du en lov, så skal du straffes – men du skal ikke kunne fratas statsborgerskapet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media