Angriper ikke sivile med overlegg: «Israel angriper ikke direkte og med overlegg sivile palestinere. Den person som hinter til eller hevder noe slikt, feilinformerer eller lyver», skriver Israels ambassade ved presseoffiser Beate Mikkelsen. Her er en mor og hennes to barn i Khan Younis sør på Gaza-stripen, sommeren 2014.   Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
Angriper ikke sivile med overlegg: «Israel angriper ikke direkte og med overlegg sivile palestinere. Den person som hinter til eller hevder noe slikt, feilinformerer eller lyver», skriver Israels ambassade ved presseoffiser Beate Mikkelsen. Her er en mor og hennes to barn i Khan Younis sør på Gaza-stripen, sommeren 2014. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/DagbladetVis mer

Løgn om Israel og Gaza

Mette Nord og Liv Tørres feilinformerer om hva som skjedde i Gaza og Israel sommeren 2014.

Debattinnlegg

Den israelske ambassaden i Oslo ønsker å korrigere de alvorlige påstandene som ble presentert av Fagforbundets leder Mette Nord og generalsekretæren i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, i Dagbladet 5. februar. Nord og Tørres hevder at det under krigen sommeren 2014 ble brukt norsk krigsmateriell «mot sivile i Gaza,» og at norske raketter «ble brukt under krigen mot befolkningen på Gaza».  

Israel angriper ikke direkte og med overlegg sivile palestinere. Den person som hinter til eller hevder noe slikt, feilinformerer eller lyver. Som enhver nasjon har Israel, ifølge internasjonal lov, både rett og plikt til å beskytte sine innbyggere. Sist sommer ble dette igjen den smertefulle og uønskede virkeligheten da Israel ble angrepet av raketter fra Hamas i Gaza. Til tross for at Israel aksepterte flere våpenhvileavtaler, fortsatte Hamas sine ulovlige og vilkårlige angrep på det israelske folk, være seg muslimer, jøder og andre. Israel rettet sine gjengjeldelsesangrep mot ulike Hamas-mål for å stoppe de dødelige angrepene og trusselen mot sitt folk. I motsetning til det Nord og Tørres hevder var ikke dette en krig mot sivilbefolkningen i Gaza, men mot Hamas.

Israel gjorde det som var mulig i en umulig situasjon for nettopp å unngå tap av sivile. Mens de israelske styrkene advarte mot forestående angrep, blant annet ved å dele ut flygeblader og advare over telefon gjentatte ganger, oppfordret Hamas palestinere til å virke som menneskelige skjold. Dette ved for eksempel å gå opp på tak av bygninger som Hamas skjøt raketter fra, lagret våpen i eller å bli værende på andre steder brukt av Hamas, slik at skadene og tap av menneskeliv skulle bli størst mulig. Dette gjorde de ikke kun basert ut i fra deres totale mangel på respekt for menneskelivet, men også fordi Hamas vet at «nyttige idioter» i Vesten uansett vil legge skylda på Israel. Som et demokrati, anerkjenner Israel at krigens natur er slik at uforutsette og uheldige ting dessverre skjer. Derfor har det blitt satt i gang granskning av mulige overtredelser, som i så fall vil medføre nødvendig straff. Dessverre får man inntrykket av at Nord og Tørres er mer interessert i å slå ned på Israel, enn faktiske effekter av den norske våpenpolitikken.

Israel ønsker å anerkjenne, samt ha fred med alle sine naboer. Som det så tydelig står i Hamas-charteret er det ikke ønskelig at Israel skal eksistere. Hamas er en terrororganisasjon som ikke bare terroriserer Israel, men også palestinerne selv. Israel forlot Gaza i 2005, og håpte dermed på en bedre situasjon og fremtid for alle parter. Resultatet derimot, kjenner vi så altfor godt til. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.