Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Falsk coronavirus-informasjon:

Løgn-viruset som truer oss alle

Sykdom kan også spres gjennom Facebook.

OGSÅ DIGITALT: Virus-panikk, olje-kollaps og et aksjemarkedet i fritt fall. Hva gjør vi når krisa blir forsterket av missinformasjon, sosiale medier og en politisk elite som ikke lengre bryr seg om fakta? her er en digital gjengivelse av Coronaviruset. Foto: NTB SCANPIX
OGSÅ DIGITALT: Virus-panikk, olje-kollaps og et aksjemarkedet i fritt fall. Hva gjør vi når krisa blir forsterket av missinformasjon, sosiale medier og en politisk elite som ikke lengre bryr seg om fakta? her er en digital gjengivelse av Coronaviruset. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Kommentar

Virus-panikk, olje-kollaps og et aksjemarkedet i fritt fall. Hva gjør vi når krisa blir forsterket av desinformasjon, sosiale medier og en politisk elite som ikke lengre bryr seg om fakta?

«Fuck regler, fuck fakta, fuck virkeligheten». Det er den nye metoden til statsledere som Trump, Duterte, Putin og Bolsonaro, ifølge ei ny bok.

Når ikke lenger noe er sant er det vanskeligere å bruke kjensgjerninger og evidensbaserte metoder for å bekjempe sykdom.

Illustrasjon: Finn Graff
Illustrasjon: Finn Graff Vis mer

«VI SLÅSS ikke bare imot en epidemi, vi slåss mot en 'infodemi'», sa WHO-direktøren under en sikkerhetskonferanse i München 15. februar.

WHO-direktøren advarte mot en global pandemi av helseløgner som blir spredd gjennom sosiale medier, og som utgjør en eksistensiell trussel mot folkehelsen.

Det var 11 dager før det første tilfelle av coronasmitte ble påvist i Norge.

Siden har nordmenn blitt møtt med en flom av rykter, løgner og falske historier om død nordmann i Wuhan, menneskeskapt virus, C-vitamin-kur, og kjedebrev fra en italiensk lege.

«VI VET at et utbrudd vil bli fulgt av en tsunami av informasjon, med påfølgende feilinformasjon og rykter. Allerede i middelalderen var dette et fenomen», sier direktør for pandemiavdelingen i WHO, Sylvie Briand, til det anerkjente medisinvitenskapelige tidsskriftet The Lancet.

«Forskjellen nå er at med sosiale medier så blir fenomenet forsterket. Det går fortere og videre, og som viruset så sprer det seg raskere og lengre», sier Briand. Hun peker på at det er viktig at helsemyndigheter ikke etterlater seg et info-vakuum.

LØGNER ER som vann. De følger minste motstand vei. Og det er vel kanskje nettopp et slikt vakuum norske myndigheter har klart å etterlate. Og når man ikke svarer på spørsmål, er det alltid noen andre på sosiale medier som har svaret.

Facebook, Google og Twitter lovte tidlig å gjøre alt som sto i deres makt for å forhindre spredningen av falske nyheter. Finn.no meldte i går at de stopper alle annonser med «coronaprodukter».

Men mot tunge algoritmer står selv de beste intensjoner maktesløse.

Det er fortsatt uklart om det går på vilje eller evne, men resultatet er hvert fall at Facebook framstår som impotente i møte med deres egne løgner.

Men hva gjør Facebook og Twitter når det er myndigheter og statsleder som sprer forvirring og falske nyheter?

HELSEMINISTER: Bent Høie forklarer hvorfor helsemyndighetene nå kommer med nye råd for å forhindre smitte. Video: Øystein Sæthre Vis mer

HVOR STARTET løgn-viruset? Smitten som nå sprer seg fra land til land, fra Facebook-bruker til Facebook-bruker, og er i ferd med å ryste de liberale demokratiene i grunnvollen.

Man må lete i den kalde krigen, mener den russlandsfødte britiske journalisten Peter Pomerantsev. I kampen om sannheten som sto mellom USA og Sovjetunionen, hvor begge sider brukte avanserte desinformasjonskampanjer.

Blant annet har det blitt dokumentert hvordan KGB satt ut rykte om at HIV var skapt av CIA, noe som gir gjenklang i dagens rykter om Corona-viruset er menneskeskapt.

Men svaret ligger også i Sovjetunionen sammenbrudd. For det paradoksale er at siden Russland tapte så er det Vesten som nå sakker akterut. Vesten likner mer og mer på Russland, skriver Pomerantsev.

DET HJALP IKKE at Vesten brukte de samme ordene og verdiene som de hadde brukt under murens fall i 1989 da de invaderte land som Afghanistan og Irak.

Eller at Bush og Blair bevist løy om Saddam Husseins «Weapon of mass destruction». Eller at den vestlige økonomiske eliten kollapset under finanskrisen i 2008.

«Siden Russland tapte krigen og fordi man fikk så katastrofale erfaringer med å innføre reformer og forsøk på å innføre demokratisk liberalisme, var landet allerede i 1993 et sted hvor politikere og spindoktorer hadde begynt å forhandle om den nye virkeligheten. I Vesten er det først de siste åra at vi har blitt som Russland», sa Pomerantsev til Weekendavisen oktober i fjor.

Da hadde han akkurat gitt ut boka «This is not Propaganda – Adventures in the War Against Reality».

I 2015 GA Pomerantsev ut boka «Ingenting er sant og alt er mulig» hvor han beskriver sin tid som reality-produsent for russisk tv.

Der beskriver han et postfaktuelt samfunn, hvor sannhet ikke lengre betyr noen ting og eliten knar all fakta til den passer deres egen agenda.

Til slutt orket han ikke mer - og han reiste tilbake til Vesten for å komme tilbake til «en rasjonell politisk debatt med politikere som forholder seg til fakta og hvor man er skeptisk til konspirasjonsteorier».

I stedet reiste han rett til Trumps valgseier og alt han hadde opplevd i Russland opplevde han denne gangen i USA og Storbritannia.

STOR USIKKERHET: Hvilke tiltak som vil bli iverksatt i tiden fremover er svært usikkert sier helsedirektør Bjørn Guldvåg. Video: Øystein Sæthre Vis mer

I BOKA VISER HAN til en studie fra den kanadiske organisasjonen Citizen Lab fra 2010 som viste fram en ny form for internettkontroll i Russland.

I stedet for å kontrollere med sensur og begrenset nettilgang, så kontroller de offentligheten ved å belaste og oversvømme den med informasjon.

«I stedet for at KGB baner på døra din, så har vi i dag usynlige pøbler som angriper deg på nettet», forteller Pomerantsev.

Pøblene har allerede inntatt land som Filippinene og Brasil. De er til og med her i Norge. Og nå er det vi alle som drukner.

Det vil gjøre det langt vanskeligere å holde både oss selv og samfunnet friskt.

Hele Norges coronakart